Учени са открили биологическата причина за мъжкото оплешивяване

Учени са открили биологическата причина за мъжкото оплешивяване. Това трябва да помогне на лечението на косата и може би на новото и порастване, съобщи ББС, Цитирана от БГНЕС.

При изследване на оплешивяващи мъже и лабораторни мишки, американски учени отделили протеин, който включва процеса.

Повечето мъже започват да оплешивяват на средна възраст и при 80 процента от 70 годишните процесът е значително напреднал. Ключова роля при това играе мъжкият хормон тестостерон и генетичното наследство. Под тяхно влияние луковицата в основата на косъма намалява, косъмът изтънява и така косата става невидима с невъоръжено око.

Учените от университета в Пенсилвания /САЩ/ отделили съединението простагландин D-синтаз. Мишките, при които равнището на този елемент се повишава изкуствено, оплешивели напълно, а при хората спирал растежа на присадената коса.

Изследването се ръководи от професор Джордж Коцарелис от факултета по дерматология, "Следващата крачка е да разберем дали може да се обърне процесът или само да се спре", казва професорът

Някои от препаратите вече преминават клинични изследвания. Учените се надяват да могат да създадат препарати за кожата на главата и да спрат оплешивяването и може би да го обърна обратно.

Споделяне

Още от Свят