Учени създават синтетична кръв

Учени създават синтетична кръв

Британски учени планират мащабен изследователски проект, който цели създаването на синтетична човешка кръв, добита от стволови клетки от ембриони, предаде ББС. Проектът се ръководи от Шотландската национална служба по трансфузиология и може да осигури неограничени запаси от кръв за спешно кръвопреливане.

Учените ще тестват ембриони, които не са използвани за ин витро оплождане, за да разработят кръв от групата "0-отрицателна". Кръвта от тази група може да бъде преливана на всеки, без опасност от отхвърляне от пациента и е единственият сигурен вариант, когато кръвната група на нуждаещия се е неизвестна.

Запасите от кръвната група "0-отрицателна" обаче са лимитирани, тъй като само 7% от населението принадлежи към нея.

Тръст, занимаващ се с биомедицински проучвания, е обещал да даде три милиона паунда за мултимилионния проект, осъществяващ се Шотландия, Англия и Уелс. Ирландското правителство също се очаква да бъде включено в проекта.

Проектът ще бъде ръководен от проф. Марк Търнър от Университета в Единбург, който е директор на Шотландската национална служба по трансфузиология. Той съобщи, че работата по проекта ще започне през следващите няколко седмици. Търнър обясни, че в следващите няколко години учените ще имат доказателства за ефикасността на синтетичната кръв, но е реалистично тя да влезе в употреба след 5-10 години.

Споделяне

Още от Европа