Учени се усъмниха, че Ленин е починал от естествена смърт

Ленин и Сталин

Учени заподозряха, че Владимир Ленин е починал в резултат на отравяне, съобщи ‟Вашингон поуст“. Причините за смъртта на първия съветски лидер са се опитали да установят американският невролог Хари Винтерс и руският историк Лев Лурие. Те оповестиха резултатите от работата си на ежегодната конференция, посветена на кончината на различни исторически дейци, в Медицинското училище при Мерилендския университет.

Ленин е починал на 21 януари 1924 г. на 53-годишна възраст. Според официалното заключение той е страдал от атеросклероза на съдовете на главния мозък. Като причини за смъртта на политика са посочени нарушаване на кръвоснабдяването на мозъка и кръвоизлив в меката обвивка на органа (инсулт).

По думите на Лурие състоянието на Ленин се влошавало постепенно. През 1921 г. той прекарал инсулт, в резултат на който дясната половина на тялото му се парализира. Въпреки това историкът смята, че съветският лидер е успял да се възстанови след инсулта и в началото на 1924 г. е бил на лов.

Изучавайки историята на болестта на Ленин и протокола от аутопсията му Винтерс заключва, че няколко часа преди смъртта си политикът е бил активен и е разговарял. Непосредствено обаче преди да се спомине той получава серия конвулсивни припадъци. Според невролога това не прилича на класическата проява на инсулт.

Винтерс също изяснил, че по време на патолого-анатомичното изследване на тялото на Ленин не е била направена токсикологична експертиза. Заради това авторите на доклада предположили, че съветският политически лидер е бил отровен.

Такава теза неведнъж е изказвана като заподозрян за това поръчение е Сталин.

Споделяне

Още от