Учени ще протестират срещу скандалните конкурси и бездействието на Игнатов

Изказването на министъра, че сме “подведени“ е нахално, грубо и грозно, казва един от организаторите

Сн. БГНЕС

Млади учени подготвят протест заради отказа на министъра на образованието Сергей Игнатов и управата на фонд “Научни изследвания“ да спрат скандалната конкурсна сесия, при която бяха финансирани проекти със спорни качества на близки до ръководството хора.

Учените са възмутени от изказването на министър Игнатов от петък, че над 1200 души, които са се подписали под искането за отмяна на конкурсната сесия, са “подведени“ от един единствен човек – отстранената от фонда проф. Мирослава Кортенска, която сигнализира за нередности при класирането на проектите, а впоследствие беше обвинена от Игнатов, председателя на фонда Рангел Гюров и управителя Христо Петров в злоупотреби.

Най-вероятно протестът на учените ще бъде в сряда преди обяд пред образователното министерство. Организаторите се заканват, че “протестът срещу войнстващата посредственост на триумвирата Игнатов-Гюров-Петров няма да е мълчалив или мирен“ и отправят призив към желаещите да се включат в демонстрацията да носят “лозунги и плакати, пиратки и домати, свирки и мегафони“. Учените приканват към протеста им да се присъединят и граждани, които са несъгласни с непрозрачното разпределяне на парите за наука.

“Обединението на научната общност не е свързано със защита на Кортенска. Тези 1200 подписа са събрани под искане за преразглеждане на резултатите на тази скандална сесия на фонд “Научни изследвания“. Изказването на министър Игнатов е нахално, грубо и грозно. Не му приляга да каже, че 1200 човека с докторски степени са били заблудени, са били измамени и т.н. В една нормална, цивилизована държава този човек трябваше да си е подал оставката, но у нас това не се случва“, коментира пред Mediapool един от организаторите на протеста - Виктор Атанасов, който е главен асистент във Физическия факултет на Софийския университет.

Затова ние нямаме друг изход. Единственият начин да си защитим авторитета и достойнството си е да излезем на улицата. Ние не излизаме на улицата с лозунг за пари или нещо подобно. Ние сме възмутени от липсата на правила в тази система, липсата на прозрачност и търговията с влияние“, посочи Атанасов.

 

Той обясни и какви са исканията на учените: “Трябва да се спре раздаването на парите за проектите, да се коригират нередностите във фонда, да се търси наказателна отговорност на виновните, да се промени правилника, така че този фонд да започне да функционира нормално. Министър Игнатов много се изложи и би трябвало от някакви съображения за цивилизованост да си подаде оставката. Той нарече 1200 души заблудени и манипулира общественото мнение“.

 

Атанасов припомни, че проблемите с фонд “Научни изследвания“ са отдавна и Игнатов е запознат с тях. Той коментира, че сигналите на бившия директор на фонда проф. Емил Хорозов за нарушения са били потулени и през последната конкурсна сесия същите похвати са използвани в полза на хората, които са ги потулили . “Лобито на Нов български университет е най-облагодетелствано в тази конкурсна сесия, против принципите на фонда. Това лоби печели проекти, които са смехотворни. Това е обида за един фонд, който би трябвало да финансира фундаментални научни изследвания, изследвания, които могат да доведат до създаване на нови технологии и компании“, коментира Атанасов.

 

“Мога да кажа, че в случая е нарушен общественият договор между министъра и подчинените му и това провокира протеста“, допълни той.

 

“Нещата са много кални и поради липсата на желание на Игнатов да разреши тези проблеми, ние се обърнахме към ЕК. Списание “Нейчър“ писа по въпроса. Каймакът на човешката цивилизация чете списание “Нейчър“. За пореден път в очите на цивилизования свят се изложихме“, заяви още Атанасов.

 

От Докторантския съвет при БАН също са възмутени от случващото се, но обявиха, че няма да излязат “на поредния безполезен протест, защото с такива хора няма как да се постигне чуваемост и диалог“. “Надяваме се, че от “кумова срама“ поне прокуратурата ще се самосезира и ще извърши безпристрастна проверка за злоупотреба с пари, власт, конфликти на интереси и за съставянето на документи с невярно съдържание. Подсказваме им да обърнат внимание на рецензиите и това кой, кога и как ги е писал“, посочват те.

 

“Този пореден скандал, предизвикан от фонда, ни кара не само да се питаме към коя държава да си пратим автобиографиите, но и да започнем с приготвянето на куфарите, защото е явно, че в България няма воля за европейско отношение към науката и 2020 е просто дата от календара“, посочват докторантите в БАН.

 

Български учени зад граница подкрепят бунта на колегите си

 

Междувременно български учени, работещи в международно признати чуждестранни университети като “Харвард“, “Принстън“, “Йейл“, Калифорнийския технологичен институт и др. излязоха с отворено писмо и петиция до институциите, с които изразяват солидарността си с българските си колеги. “Крайно време е да изхвърлим "гнилите домати" от българската наука“, казват те.

 

“През последните години министър Дянков афишира тезата, че намаляването на средствата за наука ще доведе до положителни реформи в системата. Поредните скандали във фонд "Научни изследвания" (ФНИ) окончателно опровергават това. Когато елементарният санитарен минимум за провеждане на сериозни научни изследвания не е налице, специалистите масово напускат страната. В България все пак са останали способни, но отчаяни колеги. За жалост некадърници, скрити зад гръмки титли, присвояват голяма част от и без друго крайно недостатъчните средства, отделени за изследователска дейност“, се казва в писмото.

 

“С това писмо отправяме предупреждение към управляващите, че следим техните действия. За разлика от други пера на финансиране, науката е по своята същност прозрачна - постиженията на всеки учен са документирани в научната литература и са видни за всички. Ето защо е очебийно, че министър Игнатов и властимащите като цяло безотчетно назначават неквалифицирани лица на изключително отговорни длъжности. Единственото обяснение е, че имат лични мотиви за това“, посочват учените.

 

Те дават пример с председателя на фонда Рангел Гюров. “Ние проверихме какво показват международните научни бази-данни за лицето Гюров. Резултатът: нула публикации в реномирани международни професионални научни списания (и разбира се нула цитати). Отчитайки факта, че преди време мнозина по-възрастни колеги не са имали възможност да публикуват в достъпни за западния свят издания, ние проучихме и личния списък с публикации на г-н Гюров. Там "професорът" включва статии в ненаучни издания, като бутиковото списание "24 карата", а в наглед по-сериозните си резултати същият използва очевидно грешна физика на гимназиално ниво, като "доказва", че тектонните плочи и земното ядро не съществуват, a вместо това центърът на Земята е кух. Това е в директно противоречие с десетилетия на усилени геологически изследвания от страна на десетки хиляди учени и с мнението на всички утвърдени съвременни геолози. Но ние не сме първите, които коментират псевдонаучните трудове на г-н Гюров. В България печалният феномен "Гюров" е добре известен от години“, посочват те.

 

“Не можем да не попитаме: Как така човек като Гюров става "професор" и "голям доктор", при условие че познаваме гимназисти в България, които имат по-солидни научни постижения от него? Защо лъжеучени, които не допринасят с нищо за българската и за световната наука, получават пари от държавния бюджет и определят съдбите на способните учени? А последните биват гонени от родината и охотно приемани в чужбина. Какво се предполага, че мотивира един български учен да се развива в единствената европейска държава, която отказва да оцени и заплати неговите научни резултати? Повечето от нас биха желали да се завърнат и да се развиват в България. Но ситуацията в страната ни и липсата на адекватни условия за извършване на научна дейност обричат подобно начинание. Проблемът не е само в крайно недостатъчните пари, заделяни за наука, които са несравнимо по-малко (като процент от БВП) от заделяните в другите европейски държави . Проблемът е и в това, че и малкото средства се прахосват и присвояват по безочлив начин, а скандали като горния остават безнаказани, било то поради безхаберието на властта, било (както по всичко личи) поради напълно съзнателното ѝ съучастие в злоупотреби с пари и влияние. Проблемите в българската наука са системни, а не просто личностни. Вече се наслушахме на извинения и се нагледахме на позьорски рокади във властта. Те не са достатъчни“, коментират българските учени зад граница.

 

“Според нас основните решения са три. Средствата, отредени за научни изследвания, трябва да се разпределят по прозрачни и широкоизвестни официални правила, базиращи се на ясни принципи. Нужен е и устойчив механизъм за техния контрол. Безобразната кадрова политика във фонд “Научни изследвания“ и в останалите институции трябва да се прекрати. Отговорни постове трябва да се заемат единствено от учени с доказан и безспорен авторитет. Важно е специалистите да не бъдат гонени от България чрез непрекъснатото свиване на бюджета за наука. Считаме за абсурден аргумента, че пари за изследователска дейност няма, при условие че кабинетът заделя достатъчно средства за силовите министерства, за да бъдем третата най-военизирана страна в Европейския съюз“, казват още учените.

 

 

Споделяне

Още по темата

Още от България