Учени: Светът има само 3 г. да намали вредните емисии, преди да стане прекалено късно

Учени: Светът има само 3 г. да намали вредните емисии, преди да стане прекалено късно

Светът има само три години, за да намали емисиите на въглероден диоксид, преди да стане прекалено късно. Група от климатолози и учени отправя това предупреждение седмица преди срещата на Г-20 в Хамбург, предаде ДПА.

Ако годишните емисии продължат да нарастват след 2020 г. или дори ако те останат на стабилно ниво, температурните цели, установени в Парижкото климатично споразумение, ще бъдат почти неизпълними, казват учените в статия, публикувана в списание "Нейчър".

Според тях до 2020 г. в шест сектора - енергетика, инфраструктура, транспорт, промишленост, финанси и използването на земята може да бъде постигнат значителен пробив в намаляване на емисиите.

Авторите на статията призовават лидерите на Г-20 да признаят, че 2020 г. е критична година за установяване на амбициозни цели в областта на климатичните промени и да обсъдят как да гарантират просперираща, всеобхватна, взаимносвързана, гъвкава и устойчива глобална икономика.


Статията е дело на шестима специалисти по климата. Сред тях е и Кристиана Фигерес, бивш изпълнителен секретар на Рамковата конвенция за климатичните промени на ООН. Под статията подписа си са поставили и 60 учени, икономисти, бизнесмени и политици. Фигерес е начело на нова кампания, наречена Мисия 2020, която работи за спешни действия за намаляване на парниковите емисии.

Експертите казват, че глобалните емисии на въглероден диоксид от фосилните горива са се уравновесили през последните три години след покачване в продължение на десетилетия, което е добър знак, че политиката в областта на климата дава резултат.

САЩ, Китай и други страни заменят въглищата с природен газ и засилват възобновяемите енергийни източници. Но има почти единодушно международно съгласие, че рисковете от изоставяне на планетата на климатичните промени са прекалено големи, за да бъдат игнорирани, се казва в статията.

Авторите ѝ признават, че е в ход преход към нисковъглеродна енергия, но допълват, че предстои дълъг път към пълното декарбонизиране на световната икономика.

Според експертите през 2020 г. възобновяемите енергии трябва да съставляват най-малко 30 процента от световните енергийни доставки. Към 2015 г. те бяха 23,7 процента.

Авторите на статията казват, че след 2020 г. градовете и държавите по света трябват да започнат работа по планове за действие за пълното декарбонизиране на сградите и инфраструктурата до 2050 г. и че електрическите коли трябва да съставляват най-малко 15 процента от продажбите на нови коли в глобален план. Към 2016 г. делът им е едва 1 процент.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят