Учени, търсещи произхода на новия коронавирус, ще посетят Китай другия месец

Учени, търсещи произхода на новия коронавирус, ще посетят Китай другия месец

Международен екип от учени, сформиран от Световната здравна организация (СЗО), за да установи произхода на новия коронавирус, ще посети Китай другия месец, предаде Франс прес.

Говорител на СЗО потвърди пред АФП новината, която бе разпространена от експерти.

Засега няма подробности за мисията. Няколко високопоставени представители на СЗО обаче казаха, че искат тя да посети района на централния китайски град Ухан, където се смята, че се е появил коронавирусът, преди да проверят дали други следи водят другаде.

Мисията включва 10 учени от Дания, Великобритания, Нидерландия, Австралия, Русия, Виетнам, Германия, САЩ, Катар и Япония. Те ще трябва да установят произхода на вируса и как той се e предал на хората.

За първи път учените от мисията разговаряли с китайски колеги през октомври. Това е станало във виртуален формат.

Учените като цяло мислят, че първоначалният гостоприемник на вируса е бил прилеп, но не се знае кое е междинното животно, позволило той да се предаде на човека. Международната експертна общност и СЗО се надяват да открият този елемент от пъзела, което би дало възможност да се разбере по-добре какво точно е станало, за да бъдат взети мерки за предотвратяване на нова пандемия.

Споделяне

Още от Коронавирус

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?