Учени твърдят, че са клонирали човешки ембриони

Учени обявиха, че за пръв път са успели да клонират и развият човешки ембриони с цел да бъдат създадени клетки, които да бъдат използвани за лечение на широк спектър заболявания.

Изследователски екип от Южна Корея добил "стволови" клетки от ембрионите, които според учените могат да се използват за развиване на какъвто и да било орган в човешкото тяло без риска от отхвърляне, който съпровожда присажданията.

Научният кореспондент на Би Би Си посочва, че съобщението има по-висока степен на достоверност от досегашните, защото е публикувано в авторитетното научно списание "Сайънс".

Екипът подчертава, че няма намерение да създава клонирано човешко същество, но редица специалисти се опасяват, че сега изгледите за това са станали по-близки.

Междувременно компанията Клонейд, свързана със швейцарската Секта на Раел, твърди, че се е родило шесто клонирано от нея бебе, предаде Ройтерс.

Според съобщение на уебсайта на компанията бебето, което било момченце, е родено на 5 февруари в Сидни.

Австралийският министър на здравеопазването Антъни Абът отхвърли твърдението като "медицинския еквивалент на история за НЛО". "Не подкрепям клонирането. Клонирането е незаконно, неморално и опасно", заяви той.

През 2002 г. Клонейд обяви раждането на първото в света клонирано бебе, момиченце на име Ева. Но въпреки че разпространи снимки, компанията досега не е предоставила проби от ДНК, които да докажат твърденията ѝ.

Споделяне

Още от Свят