Учени установиха как да се предотврати стареенето на мозъка

Учени установиха как да се предотврати стареенето на мозъка

Учени от Станфордския университет изясниха защо кръв, прелята на млади мишки от възрастни техни посестрими, предизвиква преждевременно стареене на мозъка, съобщи Лента. Оказало се, че се активира протеин, чието потискане може да забави възрастови изменения в централната нервна система у хората.

 

Биолозите проучили кои гени били активни в старите клетки на хематоенцефалната бариера, която при гръбначните отделя кръвоносната система в мозъка от нервните клетки. В експеримента били използвани млади гризачи, в чиито черепи била вкарана кръвна плазма от възрастни мишки.

 

Учените анализирали последствията от процедурата за хипокампуса - мозъчна зона, която е важна за обучението и запаметяването и е силно уязвима към неврогенеративни заболявания.

 

Било установено, че в клетките на хематоенцефалната бариера започват да се активират гени, отговарящи за синтеза на протеин, известен като васкуларна клетъчна адхезионна молекула 1 (VCAM 1). Той потиска формирането на нови нервни клетки в хипокампуса и допринася за възпалителни реакции с участието на имунни клетки на централната нервна система.

 

По мнението на учените, блокирането на действието на протеина позволява да се забави стареенето на мозъка. Било констатирано, че прелятата у генномодифицирани мишки кръв от възрастни гризачи нямала силен ефект. Освен това антителата, които потиснали активността на протеина, спрели дегенерацията на невроните в мозъка.

Споделяне

Още от Свят