Учени в САЩ търсят връзка между ваксините и миокардит при юноши

Американски учени проучват евентуална връзка между ваксините срещу коронавирус-19 и рядка форма на възпаление на сърдечния мускул при тийнейджъри, съобщи Асошиейтед прес.

Здравните власти в САЩ се опитват да установят дали възпаление на сърдечния мускул, което може да се появи при различни видове заболявания, би могло да е и рядък страничен ефект след поставена втората доза на ваксина срещу коронавируса при юноши и млади хора.

В новия си брой медицинското издание "Педиатрикс" съобщава за седем случая на американски тийнейджъри, които са получили този вид възпаление, след като са били имунизирани. Засега връзка между двете не е доказана.

Момчетата, които са на възраст между 14 и 19 години, са получили ваксината на Pfizer/BioNtech през април или май, а няколко дни по-късно са се оплакали от болки в гръдния кош. Изследванията показали, че пациентите са развили възпаление на сърдечния мускул, известно като миокардит.

Нито един от американските юноши не е бил в тежко състояние. Те са били достатъчно добре, за да бъдат изпратени за домашно лечение, след като останали в болница между два и шест дни. Младите пациенти се възстановяват "много добре", казва д-р Прийти Джаги, която е специалист по инфекциозни заболявания в университета Емъри. Тя е и съавтор на публикацията в списанието "Педиатрикс". Според нея трябва да продължи да се следи състоянието на младежите, но вероятно сърдечните проблеми ще отшумят.

Само за едно от седемте момчета, описани в статията, има доказателства, че е преболедувало Covid-19. Затова и лекарите стигат до заключението, че нито едно от тях няма рядка форма на възпаление, свързана с коронавируса.

Израел първи съобщи за сърдечни проблеми при млади мъже, получили и двете дози на ваксината на Pfizer/BioNtech.

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията предупредиха миналия месец лекарите, че се появяват съобщения за изолирани случаи на възпаление на сърцето при юноши и млади хора след поставяне на РНК-ваксини като тези на Pfizer/BioNtech и на Moderna.

Експертите в САЩ все още не са установили дали има връзка между дозите. Те продължават да настояват лицата на и над 12-годишна възраст да се ваксинират срещу коронавируса, тъй като заразата е много по-опасна от страничните ефекти на препаратите.

Ваксината на Pfizer/BioNtech може да се поставя на деца, навършили 12 години, а тази на Moderna засега се прилага само при възрастни.

Споделяне

Още от Коронавирус

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?