Ученическият отбор на България е пети на Международна олимпиада по математика

Учениците от националния отбор по математика се класираха на пето място, с три златни и три сребърни медала, на Международната олимпиада по математика, която се състоя в Атина, Гърция, от 10 до 16 юли.

Шестчленният български отбор е събрал от олимпиадата 194 точки, съобщи Съюзът на математиците в България. На първо място е Китай (230 т.), на второ - САЩ (213 т.), на трето - Русия (205 т.), на четвърто - Виетнам (196 т.).

Според СМБ за пореден път нашият отбор е доказал, че България е световна сила в математиката, тъй като от всички европейски страни нашата е на второ място след Русия. В националния отбор по математика са Росен Кралев, Артур Киркорян и Иван Димитров от Софийската математическа гимназия, Лозан Иванов от Националната природо-математическа гимназия - София и Димитър Симеонов от Математическата гимназия в Пловдив.

При индивидуалното класиране златни медали са завоювали Росен Кралев, Лозан Иванов и Артур Киркорян. Сребърни медали са спечелили Иван Димитров, Александър Лишков и Димитър Симеонов. Ръководител на четиричленния треньорски екип е Емил Колев от Института за математически изследвания при БАН.

Споделяне

Още от България