Ученик с бравда рани шестима в училище в Сибир и опита да се самоубие

Ученик с бравда рани шестима в училище в Сибир и опита да се самоубие

Учителка и шестима ученика са пострадали при нападение в училище в Бурятия, автономна област в Русия, намираща се в Сибир, съобщи ТАСС.

Инцидентът е станал в петък сутринта около 9 часа местно време (около 5 часа българско време) в училище във военното селище Сосновий Бор, недалеч от столицата на Бурятия - Улан-Уде.

По данни на прокуратурата младежът влязъл в училището, подпалил парцал и го хвърлил по учителката по руски език и литература. След това започнал да размахва брадвата. Носел е в себе си и нож.

При нападението са пострадали учителката и шест деца, едното от които е нападателят. По данни на лекарите три от децата са в тежко състояние, а останалите са пострадали по-леко. Децата са 13-годишни и са получили наранявания от брадвата. На пострадало при атаката момиче е ампутиран пръст.

Нападателят е 15-годишният Антон Бичивин, който учи в девети клас. Той е влязъл в часа по руски език и литература на учениците от седми клас и хвърлил бутилка със запалителна смес. След това започнал да раздава удари с брадвата.

"Провеждах час, вратата се отвори и хвърлиха нещо. Не разбрах какво, улучиха ме по главата, дори не усетих удара. Задими се. Започнах да извеждам децата. Когато излязох и аз видях, че един човек просто съсича с брадва децата. Вкарах ги обратно в кабинета - там всичко гореше. Вече цялата кървях", разказа след инцидента пострадала учителка Ирина Раменска.

След като престанал да удря с брадвата учениците, нападателят опитал да се самоубие в стаята, като си нанесъл няколко удара с ножа, който носел. После скочил през прозореца. Младежът се е наранил в гърдите и се намира в болница.

Деветокласникът предупредил своя съученичка за готвеното нападение, разказа жителка на Сосновий бор пред телевизионния канал "Дожд".

"Не ходи на училище, ще има касапница", гласяло съобщение, което Антон ѝ изпратил по вайбър.

Преди нападението в училището бил пуснат сигналът за тревога. Учениците и учителите обаче не обърнали внимание. Тийнейджърите често си правели шеги и всички помислили, че сега се случва същото.

Съученици на Антон Бичивин разказват пред в. "Комсомолская правда", че той е син на офицер от въздушно-десантните войски. Те твърдят, че трима души са свързани с нападението. Според тях тримата били най-кротките ученици в класа.

Ксения, ученичка от училището, разказва пред ТАСС, че пострадалата учителка е опитен преподавател и не е за първа година в училището. Описва я като добър учител, който е преподавал на по-малките класове. Друг ученик - Данаил също се е изказал положително за учителката.

Нападателят Антон Бичивин е задържан и се намира в болница. Той е бил сам при атаката срещу учителката и учениците. Повдигнато му е обвинение за опит за убийство на повече от две лица. Мотивите за престъплението се изясняват, гласи  официалната информация от Следствения комитет на Русия.

Училището е отцепено от военни. То не е имало охрана, а само портиери на входа, разказа ученик.

Президентският пратеник в Сибирския федерален окръг Сергей Меняйло заяви, че според предварителни данни, нападателят е от затворена група в социалните мрежи и може да е свързан с нападателите срещу училища в други региони.

На 15 януари десетокласник и негов малолетен приятел маскирани нахлуха в сградата на училище в руския град Перм. При атаката с нож раниха 15 ученици. Причините за нападението все още се изясняват. През 2017 г. е имало девет произшествия в руски училища, посочва ТАСС.

Случаят от понеделник разпали отново дискусиите за сигурността в руските учебни заведения - твърде чувствителна тема в страната след кризата в училището в кавказкото село Беслан, където прочеченски командоси взеха заложници през 2004 г. Тогава загинаха 331 души, от които 186 деца, припомня "Франс прес".

Споделяне

Още от Свят