Драма в московско училище

Ученик взе съученици за заложници и застреля полицай и учител, преди да бъде задържан

Ученик взе съученици за заложници и застреля полицай и учител, преди да бъде задържан

Въоръжен ученик от горните класове на московското училище номер 263 взе в понеделник сутринта за заложници свои съученици и после застреля полицай и учител предида бъде обезвреден и задържан от полицията. Всички заложниците освободени и невредими, съобщиха руските медии.

Всички ученици в московското училище, взети за заложници от въоръжен тийнейджър, са освободени. Загинаха един полицай и един учител, съобщи за ИТАР-ТАСС руското министерство на вътрешните работи.

"Престъпникът (. . .) е обезвреден; става дума за ученик в един от горните класове на училището", заяви представител на ведомството. Тийнейджърът е задържан, уточни той.

Първоначално се смяташе, че нападателят е баща на един от учениците, но впоследствие се оказа, че също е ученик от горните класове на същото училище.

Тийнейджърът дошъл в училище с две огнестрелни оръжия - малокалибрена пушка и ловджийска карабина. Оръжието е на баща му и е регистрирано. Бодигардът се опитал да му препречи пътя, но ученикът дръпнал затвора, разказа пред ИТАР-ТАСС говорителят на Следствения комитет Владимир Маркин. Гардът обаче сварил да натисне паник бутона.

След като охраната не могла да го спре, ученикът влязъл в класната си стая и стрелял по учителя по география, който по-късно починал. След четири минути пристигнали извиканите от охраната полицаи. Когато отворили вратата на класната стая, момчето открило стрелба. Един полицай е бил убит, а втори - тежко ранен.

Установено е, че от малокалибреното оръжие са произведени 11 изстрела. Никой от учениците не е пострадал.

Образувано е наказателно дело за вземане на заложници, убийство и опит за убийство на служители на реда, посочи Маркин.

Не са ясни мотивите на ученика. Той е бил отличник, не е имал проблеми със съучениците си или с учителите си, разказа ощеговорителят на Следствения комитет на Руската федерация.

Младежът, чието име засега не се съобщава, обаче неотдавна преживял емоционален срив, допълни Маркин. Сега ученикът е подложен на психологическа експертиза.

С децата, които са се намирали в училището по време на заложническата криза, сега работят психолози.

Споделяне

Още от Свят