Учените направиха футболен отбор да събират пари за обсерваторията в Рожен

Заплашената от затваряне астрономическа обсерватория в Рожен сформира футболен отбор "Роженските мечки", за да събира допълнително пари за научно-изследователската си дейност, съобщи Дарик радио. Младите учени канят на първата си спортна среща отборът, в който играе премиерът Бойко Борисов - Витоша-Бистрица, известен още като бистришките тигри. Надеждата на астрономите е да бъдат продадени повече билети от футболното дерби. С парите от телевизионните права за сблъсъка между роженските мечки и бистришките тигри младите учени допълнително ще финансират астрономическа наука у нас.

"Последните три години Рожен страда от сериозен недостиг на средства. През 2010 г. бяха отпуснати допълнително пари за функциониране. Няма индикации това да се случи тази година и затова ние търсим алтернативни начини за набавяне на средства“, обяснява капитанът на отбора на роженските мечки - Янко Николов, който е оператор на големия телескоп в Националната обсерватория.

Преди месец от ръководството на най-голямата астрономическа обсерватория в Югоизточна Европа обявиха, че са на ръба на финансовото оцеляване. Тогава директорът на института доц. д-р Таню Бонев изчисли, че ако не се намерят средства до края на ноември, обсерваторията ще бъде затворена. 250 000 лева е сумата, която не достига на учените да покрият сметките си за ток и заплати.

Пред Дарик доц. Бонев обяви, че в сряда е поканен на среща в Министерския съвет с премиера Бойко Борисов, който е е ангажирал, че проблемът с финансирането на обсерваторията в Рожен ще бъде решен.

Споделяне

Още по темата

Още от България