Учените няма да получат увеличение на заплатите

Учените няма да получат увеличение на заплатите

На този етап няма да има повече от предвидените допълнителни средства за увеличение на заплатите на учените от БАН през следващата година. Това каза в петък в Пазарджик министърът на образованието Меглена Кунева по повод планирания за 1-ви ноември протест на учените.

“Това, което ние имаме в бюджета за 2017 година е увеличение с 5 млн. лева. Много ми се иска да е повече. Няма министър на образованието и науката, който да не иска да излезе с добра новина, но виждате с колко много неща се конкурира българският бюджет. Само вчера имаше три милиона лева, които се дадоха за така наречения циклотрон. Така, че убедена съм, че ако ние имаме добра икономика, ако имаме добра събираемост на данъците, тези пари ще стават повече“, каза Кунева.

Предложеният за догодина бюджет на БАН е с 5 млн. лева повече спрямо този за тази година и от 73 млн. лева е завишен на 78 млн. лева. Увеличението е основно заради по-високата минимална работна заплата, която от 1 януари 2017 година става 460 лева.

Според председателя на БАН Стефан Воденичаров бюджетът за 2017 година трябва да бъде поне 90 млн. лева. Той коментира, че няма логика заплатата на млад учен в БАН да е 450 лв. или 460 лв., при условие че минималната работна заплата за страната е 420 лева.

“Разликата между възнагражденията на висшиста учен и една хигиенистка е около 40 лева“, коментира акад. Воденичаров. Според него заплатата на млад учен трябва да бъде поне 720 лева.

Заради недостатъчното финансиране учените от БАН и Селскостопанската академия ще излязат на мълчалив протест на 1 ноември.

Споделяне

Още по темата

Още от България