Учените от БАН ще искат среща с премиера заради държавната субсидия

Учените от БАН ще искат среща с премиера заради държавната субсидия

Недоволните от държавната си субсидия учени от Българската академия на науките (БАН) ще искат среща с премиера Бойко Борисов. Това е следващата стъпка, която те предприемат като част от протеста си срещу гласувания от парламента бюджет за академията от 83 млн. лева.

Решението беше взето на заседание на общото събрание на БАН в понеделник. "Подготвяме писмо до премиера", каза след заседанието председателят на общото събрание проф. Евелина Славчева, цитирана от БНР. Исканията на учените са да се увеличи субсидията за следващата година с 38 млн. лева, въпреки че миналата седмица те настояваха за бюджет от поне 98 млн. лева. Стипендиите на докторантите да се равняват на една и половина минимални заплати, а не да станат 500 лева, както предложи правителството. Искат и научните институции да получават целево финансиране според оценката за работата им.

Миналата седмица учените от БАН протестираха пред централната сграда на академията, която е на метри от Народното събрание, докато в него се гледаше бюджетът за догодина. На фасадата ѝ бяха пуснати и черни знамена - символ на траур. Въпреки недоволството на учените депутатите приеха предложението на правителството за субсидия от 83 млн. лева. Според представителите на БАН този бюджет е "ликвидационен" и застрашава съществуването на научната институция.

Управляващите, в лицето на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова, отговориха на настояването за повече пари с това, че учените искат да си осигурят сигурни заплати чрез държавната субсидия. Според нея те трябва да търсят повече финансиране по проекти.

Споделяне

Още по темата

Още от България