Учените ще взимат между 25 и 55 лева на час по оперативната програма за наука

Учените ще взимат между 25 и 55 лева на час по оперативната програма за наука

Предлагаме българските ръководители на научни проекти по новата оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" да получават по 55 лева на час, като тези ставки са взети от програмата за мобилност "Мария Кюри", която е за обмен на студенти, преподаватели и водещи учени. Това съобщи в сряда пред журналисти зам.-министърът нa образованието и науката проф. Николай Денков при представянето на програмата пред учени от БАН.

Той отбеляза, че в категорията за 55 лева на час са включени водещи учени и изследователи, а следващите нива за заплащане на учени по оперативната програма са за 45 лева на час, за 35 лева на час и за 25 лева на час. "Това са няколко степени и те ще се удостоверяват с научната продукция и с отзвука от научните резултати на учените", обясни Денков.

Понеже учените в повечето случаи ще могат да отделят до няколко часа на ден за работа по проектите, предвид на другите им задължения в университетите и институтите на БАН, се очаква диапазонът от месечните заплати за водещите учени да бъде от 3000 до 5000 лева месечно, посочи зам.-министърът.

Най-високите ставки са само за малък дял от учените - до 5 процента от екипите, които имат водеща роля за проектите.

Сега българските учени, участващи в европейски проекти, получават между 7 и 14 лева на час, като за определянето на тези средства се използва средната заплата за страната, посочи Денков. Затова е и толкова голяма ножицата между заплащането на учените у нас и в европейските страни.

Денков съобщи, че предстои да се търси решение на европейско ниво за заплащането на учените по европейските проекти.

"Въпросът за заплащането на учените по европейските проекти много отдавна се обсъжда и той не е свързан само с България, а с всички страни от Източна Европа", заяви Денков. Той съобщи, че по този повод има инициатива, като са написани писма до ЕК от Полша, Унгария и от други страни от Източна и Централна Европа, в които се търсят различни решения.

На 9 юли в Брюксел ще има среща по този въпрос с ЕК и ще се търси решение на европейско ниво за заплащането на учените от по европейските проекти.

Споделяне

Още по темата

Още от България