Ученици бойкотираха часовете в Класическата гимназия

И.д. шефката излезе в болнични, подкрепящи я учители готвят протест

Напрежението в Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) ескалира в понеделник до степен, в която част от учениците бойкотираха часовете и не отидоха в обитаваната временно сграда в центъра на София, а се явиха в ремонтираното с евросредства здание в "Модерно предградие", каквото беше и нареждането на министъра на културата Петър Стоянович. Според контразаповед на директора на Класическата гимназия Мариела Папазова учениците трябва да отидат в бившето 13-о училище до Женския пазар, тъй като ремонтираната сграда не била готова за учене.

 

През почивните дни ученици, родители и учители почистиха сградата в "Модерно предградие", за която Папазова твърдеше, че не може да бъде подготвена в посочения от министъра едноседмичен срок. За да се увери, че училището е готово да посрещне учениците, на място отиде зам.-министърът на културата Васил Василев.

 

В понеделник сутринта около стотина гимназисти отидоха в "Модерно предградие" и призоваха и.д. директорката да спази заповедта на Стоянович, тъй като мотивите, че сградата е мръсна и непригодна за учене, са несъстоятелни. Те поискаха също Министерството на културата, което е принципал на НГДЕК, да вземе мерки спрямо действията на Мариела Папазова, които разединяват гимназистите и не помагат за нормализиране на учебния процес.

 

В сградата до Женския пазар сутринта пък не са отишли други около 150 ученика, за да не вземат страна в спора за това къде трябва да учат, съобщиха учители и родители пред Mediapool. В някои класове в бившето 13-о са се явили едва по едни-двама ученика и там учебният процес е бил силно разстроен и някои класове въобще не са имали часове.

 

Самата Папазова е излязла в болничен до 2 март, а учителският съвет се е събрал да заседава.

 

Конфликтът за това дали гимназията да е в "Модерно предградие", където сградата бе ремонтирана с европейски средства, или в центъра на София до Женския пазар, макар и в сграда в лошо състояние, навлиза в по-остра фаза. Очаква се преподавателите, които подкрепят директорката, да декларират, че ако ги върнат в "Модерно предградие", ще подадат оставки. Междувременно ще преподават с черни траурни ленти в знак на несъгласие с решението на министерството, каза пред Mediapool учителят по философия Орлин Йорданов.

 

От Министерството на културата все още не са излязли с позиция. В петък зам.-министър Василев каза пред Mediapool, че ако заповедта на Стоянович не бъде спазена, ще има административни наказания. Тъй като Папазова е в болничен, не е ясно какви може да са те.

 

В същото време заповедта на Стоянович се обжалва от Папазова пред Върховния административен съд, който в понеделник е изискал цялата документация по случая, за да разгледа иска и след като се запознае с пълната преписка, ще се произнесе по казуса.

 

Разтревожени от ситуацията, родители призовават Министерството на културата да влезе по-категорично в ролята си на принципал и да прояви воля да наложи спазването на собствените си заповеди.

 

"Призоваваме МК да обяви дългоочаквания конкурс за редовен директор, тъй като настоящият и.д. е основна част от днешните проблеми и не може да се очаква да помогне за разрешаването им. Призоваваме МК да защити правата на учениците да получат образование, тъй като в момента образователният процес е спрян. Призоваваме МК да се погрижи за нормалното завършване на дванадесетите класове, които са във възможно най-неизгодната позиция от случващото се в гимназията", пише в декларация на родители.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?