Учениците от частни училища също ще получават стипендии

Деница Сачева

Учениците от частни училища вече също ще могат да получават стипендии. Това ще се случи от януари 2018-а година след промяна в наредба на образователното министерство. Това съобщи зам.-министърът на образованието Деница Сачева в събота пред Нова телевизия.

Промяната идва след общественото възмущение породено от отказ на Министерството на образованието да даде награда на баскетболен талант от столично частно училище.

Причината - според наредба на образователното ведомство ученици от частни училища нямат право да получават стипендии за извънкласни постижения.

Андрей Петков е станал най-добрият играч на републиканското първенство по баскетбол, а затова му се полагала награда от 1500 лв. Заради това, че учи в частно училище, той няма да получи парите от МОН.

"Положих много големи усилия за тази награда. В единия от дните изиграх три мача за един ден. И когато разбрах, че няма да ми се изплаща стипендия, изпитах яд, че едва ли не тези усилия са били напразни", заяви ученикът.

"След промяна в наредбата той ще може да получава своята стипендия от началото на 2018-а година. За времето, в което няма законови основания това да се случи, той ще бъде компенсиран от Министерството на образованието", обеща Сачева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?