Учениците от отворените училища са освободени от час по преценка на родителите

Учениците от отворените училища са освободени от час по преценка на родителите

Учениците, от училища, които не са затворени заради грипната ваканция, са освободени да не ходят в клас по преценка на родителите. Това съобщиха от Министерството на образованието и науката в петък. Причината е разпространението на коронавируса в страната.

Детски градини призовават родителите да не водят децата си, ако имат възможност да ги отавят вкъщи, а отсъствията се извиняват служебно. Забавчките не са затворени и при грипна епидемия.

Кметът на Бургас Димитър Николов обяви, че от петък, 13 март, всички училища в общината са затворени до второ нареждане. Там грипната ваканция беше прекратена и в четвъртък занятията бяха подновени. Оказа се, че е само за ден.

Националната грипна епидемия и ваканция бяха прекратени вчера. Въпреки това на места, по решение на областните или общинските власти, беше решено неучебните дни да продължат до края на седмицата. Такова решение има за областите София–град, Ловеч, Русе, Стара Загора, Пловдив и Ямбол. По решение на кметовете не се учи в общини в областите Бургас, Монтана, Пазарджик, Силистра, Сливен, Софийска област, Шумен. В областите Враца и Перник ваканцията е до вторник, 17 март, когато училищата по първоначален план трябваше да бъдат отворени.

Късно снощи премиерът Бойко Борисов обяви, че правителството иска въвеждане на извънредно положение в страната заради разпространението на коронавируса. Решението за това трябва да бъде взето от парламента по-късно днес. Според премиера въвеждането на извънредно положение ще даде възможност да се затварят училища, детски градини и университети. Той поръча на образователния министър Красимир Вълчев да се организира дистанционно обучение за учениците, а университетите, които имат възможност, също бяха призовани да минат към такова.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?