Учениците със зелен сертификат се връщат в клас без тестване

Големите може да тръгнат на училище още следващата седмица

Учениците със зелен сертификат се връщат в клас без тестване

Ако поне половината от учениците в една паралелка имат зелен сертификат, те могат да се върнат в клас, без да бъдат тествани. Това означава да имат валиден документ за ваксиниране, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторен тест - антигенен или PCR. Останалите ученици ще продължат да се обучават в електронна среда, докато бъдат осигурени тестове за Covid-19, за да бъдат изследвани два пъти в седмицата.

Това е записано в актуализираните Насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата, които бяха утвърдени със съвместна заповед на министрите на здравеопазването и на образованието и науката в сряда, съобщи Министерството на образованието.

Тестовете на учениците над V клас са закупени и се очакват доставките, каза здравният министър Стойчо Кацаров пред бТВ. По думите му е възможно те да се върнат в клас още следващата седмица.

Новите правила разрешават на частните училища сами да закупуват тестове за учениците от V до XII клас, за да възстановят присъствения учебен процес, без да чакат доставка от държавата.

Тестовете трябва да отговарят на изискванията на Министерството на здравеопазването (МЗ), които важат и за тези, купувани от държавата. Това не отменя ангажимента на Министерството на образованието и науката (МОН) да предостави на частните училища безплатни тестове, когато такива бъдат осигурени от здравното министерство.

МОН предложи посочените две промени, за да ускори връщането в училище на колкото се може повече ученици въпреки недостатъчните количества тестове, получени досега.

По данни от информационната система на Министерството на здравеопазването ваксинираните ученици в страната са 6.84%. Преболедувалите ученици от V до XII клас са малко над 19 000. МОН не разполага с данни за учениците с антитела.

Регионалните управления на образованието в страната бяха информирани за промените още днес. Очаква се училищата, които изпълняват новите условия, поне частично да възстановят присъственото обучение за учениците от V до XII клас още от понеделник - 29 ноември, надяват се от МОН.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?