Учениците ще пътуват само по светло по време на екскурзии

Учениците да пътуват само през деня, когато са на екскурзия, предвиждат промени в Наредба № 2, регламентиращи организацията и провеждането на детски отдих и туризъм.

Министърът на образованието и науката Игор Дамянов представи пред временната анкетна комисия за изясняване на обстоятелствата около инцидента с българските деца в Сърбия и Черна гора промените, които ще бъдат направени в наредбата. Предвидени са допълнителни изисквания към техническото оборудване на автобусите, превозващи деца. Ще се въведат допълнителни изисквания и към директорите на училищата - разрешения за екскурзиите ще се дават и от регионалните инспекторати на министерството.

Дамянов посочи, че тъй като екскурзиите в чужбина в момента се организират единствено от частни туроператорски фирми, ще се детайлизират договорите с тях, за да е ясно кой до каква степен носи отговорност. Той каза, че ще бъдат повишени изискванията към тези фирми.

На заседанието на временната комисия присъстваха и част от родителите на загиналите при катастрофата в река Лим деца. На следващото заседание на комисията ще бъде поканена министър Филиз Хюсменова, за да обясни какви действия са предприети до този момент за изваждане на автобуса от река Лим, с кои фирми са сключени договори за тази операция, колко ще струва акцията.

Следователят по делото от Националната следствена служба Михайлов информира комисията докъде е стигнало разследването и какви действия ще бъдат предприети по-нататък. Той каза, че се поддържа постоянна връзка с представителството ни в Белград. Очаква се да пристигнат документите по следствената поръчка от сръбска страна. Михайлов каза още, че има уговорка с технически експерти, които да извършат огледа на автобуса. В него ще участват и пет вещи лица. Имаме уверение от Гражданска защита, че автобусът ще бъде изваден, така че да бъде запазено моментното му състояние, добави още той.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?