Учениците започват присъствено, час повече за заведенията - ще работят до 23 часа (обновена)

Здравният министър предложи мек вариант на нови ограничителни мерки, които влизат в сила от 7 септември

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров и заместникът му Александър Златанов представят новите мерки срещу Covid-19

Учениците ще започнат учебната година присъствено на 15 септември. Лансираният в четвъртък сутринта на брифинг на здравното министерство вечерен час за заведенията до 22 часа нарасна до 23 часа след протест на бранша. Фината промяна стана факт от публикуваната заповед на здравния министър Стойчо Кацаров. Нощните клубове и дискотеки обаче ще трябва да затворят.

Състезанията на закрито ще са без публика, а тези на открито с до 30% запълняемост на местата. Ограничения има и за груповите събирания – до 30 души на закрито. Това са част от новите мерки, които въвежда държавата от 7 септември, с цел ограничаване на разпространението на заразата от коронавирус.

Повече от половин България е в червената зона със заболеваемост от над 250 души на 100 000 население, като област Търговище е в тъмночервената зона – с 500 болни на 100 000 население.

Здравният министър Стойчо Кацаров обяви новите мерки, които се въвеждат на брифинг в четвъртък сутринта. Те са по-мек вариант спрямо поисканите от главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той не присъстваше на представянето на мерките, като бе съобщено, че е в болничен.

"Последното място по ваксинация ни отрежда първо място по смъртност", каза Стойчо Кацаров. Въпреки това място за паника няма, ситуацията е сериозна, но не е излязла от контрола ни, заяви здравният министър.

Той каза още, че 85% от починалите от коронавирус са хора над 60-годишна възраст. Затова продължаваме да настояваме да се ваксинират възрастните хора, каза Кацаров.

Учениците тръгват на училище

Учебната година ще започне присъствено, обеща здравният министър.

"Децата не са длъжни да плащат цената на това, че ние възрастните не направихме така, че да се ваксинират учители и родители", заяви Стойчо Кацаров. Държавата не въведе задължителна ваксинация за учителите и масово тестване на учениците, така както направиха повечето страни в Западна Европа.

Насоките на Министерството на образованието и науката (МОН) предвиждат затваряне на училищата в тъмночервени зони, каквато сега е Търговище.

Здравният министър обаче за момента не вижда смисъл от локални мерки, макар че допусна възможност те да се налагат от местните власти. Той каза, че ако се предложат доброволни тестове в училищата, те ще са от най-щадящите - със слюнка.

Новите мерки от 7 септември

Новите мерки за ограничаване на заразата, които влизат в сила от 7 септември, бяха прочетени "изразително" по думите на Кацаров от заместника му Александър Златанов. Те ще останат в сила до 30 октомври.

Вместо капацитет на зала или помещение, се въвеждат нови критерии за запълняемост - брой посетители и отстояние на масите или местата едно от друго. Това се прави с цел да няма спорове относно запълването на помещенията, обясни Стойчо Кацаров.

Така груповите занятия в езикови и образователни центрове ще се допускат при максимум 10 души в помещение.

Преустановяват се обаче посещения в детски центрове, парти клубове и други места за групови услуги за деца.

Конференции, конгреси и семинари ще могат да се провеждат до 30 човека в помещение и заемане на максимум 30% от капацитета.

Забранява се провеждането на тимбилдинги и други колективни мероприятия, както и частично на масови мероприятия като фестивали и събори. От публикуваната по-късно заповед на здравния министър Стойчо Кацаров става ясно, че фестивалите се забраняват само, ако присъстващите не са организирани с определени седящи места и входът е неограничен. Ако тези условия са изпълнени, те ще продължат да се организират.

"Преустановява се провеждането на всички масови мероприятия, като музикални и други фестивали, събори, фолклорни инициативи и други с такъв характер, при които

присъстващите не са организирани с определени седящи места и входът (участието) е неограничен", гласи заповедта на министъра.

Кината и театрите могат да работят при запълване до 50% от капацитета си.

Посещенията на музеи и галерии се допускат при 1 човек на 8 кв.м.

В центровете и школи за танцово и музикално изкуство се допускат занятия при максимум 10 човека в помещенията.

Спортните състезания на закрито ке са без публика, а на открито - при запълване на 30% от капацитета. Провеждането на колективни спортове на закрито се преустановява.

Фитнес залите остават отворени, но ще работят с 30% от капацитета си.

Ресторанти, заведения и казина ще работят само от 7 до 22 часа при отстояние от 1.5 м между столовете и заемане на до 6 души на маса, предвиждат още новите мерки. Така нощните заведения ще трябва да затворят.

Провеждането на събития от частен характер, като сватби и кръщенета, е разрешено при събиране до 30 души на закрито и до 60 души на открито.

Местни власти саботират спазването на мерките

Заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов даде пример със саботирането на мерките от страна на местната власт. Става въпрос за ресторант, който при заявен капацитет от 50 места, е имал 47 посетители. Регионалната здравна инспекция е наложила глоба. Тя е обжалвана в съда и той я отменя, защото междувременно кметът на населеното място е увеличил капацитета на заведението от 50 на 150 места.

Здравният министър каза, че мерките са обсъдени с бизнеса, браншови и неправителствени организации. Тяхното въвеждане закъсня в опит за постигане на съгласие с всички засегнати, което се оказа невъзможно.

Въвеждаме тези мерки с голямо нежелание, каза Кацаров. Той призова хората да ги спазват, защото от това зависи докога ще бъдат в сила. Засега е планирано тези мерки да важат до края на октомври.

Ограниченията могат да бъдат коригирани и затегнати, колкото и да не желаем да ги налагаме, няма да допуснем претоварване на здравната система, увери Стойчо Кацаров.

Окончателните мерки:

1. Провеждането на присъствени групови занятия в езикови, образователни и други обучителни центрове и школи се допуска при спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м и не повече от 10 човека в помещение и носене на защитни маски.

2. Преустановяват се посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца.

3. Конгреси, конференции, семинари, симпозиуми, обучения и др. се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета на помещението и с до 30 участници, при спазване на физическа дистанция и носене на защитни маски.

4. Преустановява се провеждането на тимбилдинги и други организирани групови мероприятия с такъв характер в трудови колективи.

5. Провеждането на конкурси и изпити се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета на помещението, с до 30 участници, при спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м и носене на защитни маски.

6. Преустановява се провеждането на всички масови мероприятия, като музикални и други фестивали, събори, фолклорни инициативи и други с такъв характер, при които присъстващите не са организирани с определени седящи места и входът (участието) е неограничен.

7. Посещенията на кина, театри, циркови представления, концерти и други сценични прояви на закрито се допуска при използване на не повече от 50% от капацитета на помещенията, заемане само на седящи места през едно и носене на защитни маски.

8. Посещенията на музеи и галерии се организира като се допускат не повече от 1 човек на 8 кв. м, при спазване на физическа дистанция и носене на защитни маски.

9. Посещенията в центрове, школи и други обекти за танцово и музикално изкуство се допускат при използване на не повече от 30% от капацитета на помещенията и с до 10 човека в помещение.

10. Провеждането на спортни състезания с професионален характер на закрито се допуска без публика.

11. Провеждането на спортни състезания с професионален характер на открито се допуска с публика при заемане на не повече от 30% от капацитета, използване само на седящи места при заемане на всяка трета седалка и носене на защитни маски.

12. Посещенията на фитнес центрове се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета на всяко помещение и спазване на физическа дистанция и носене на защитна маска от персонала.

13. Посещенията в спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси се допускат само за индивидуални спортове при използване на не повече от 30% от капацитета им и спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. Провеждането на колективни спортове на закрито се преустановява, с изключение на тренировки и състезания за картотекирани състезатели професионалисти.

14. Посещенията в балнеолечебни, СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове се допуска при използване на 30% от капацитета им, спазване на физическа дистанция, носене на защитни маски за лице при услуги, допускащи тяхната употреба, и създаване при възможност на график за индивидуално ползване на услугите.

15. Посещенията в заведенията за хранене и развлечения, игралните зали и казина се допускат само в часовия интервал от 7,00 ч. до 23,00 ч. при спазване на отстояние от 1.5 м между облегалките на столовете на съседните маси, допускане на не повече от 6 души на една маса и носене на защитни маски от персонала.

16. Провеждането на събирания от частен характер се допуска с участието на не повече от 30 лица на закрито и 60 лица на открито.

17. Физическите и юридически лица - собственици или управители на търговски, административни или други обекти, предоставящи услуги на гражданите, създават организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 8 кв. м.

18. На пазари, тържища, базари и изложения се създава организация за еднопосочно движение, осигуряване на контрол на влизащите лица и допускане на не повече от 1 човек на 8 кв. м и носене на защитна маска от работещите и посетителите.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?