Училища и администрации с правила как се пише на латиница

Училища и администрации с правила как се пише на латиница

Плакати с правилата за транслитериране на българските собствени имена на латиница ще бъдат поставени във всички училища в страната, съобщиха от Министерството на държавната администрация и административната реформа (МДААР) във вторник. В администрациите ще бъдат разпространени информационни дипляни, а в чужбина – пояснения на английски език.

Инициативата, която е в рамките на информационната кампания на министерството, е била представена от шефа му Николай Василев и от министъра на образованието и науката Даниел Вълчев пред ученици и учители от Професионалната гимназия по механоелектротехника "Н. Вапцаров" в София.

Правилата ще бъдат поставени и в сградите на всички областни и общински администрации в страната. В администрациите и университетите ще бъдат разпространени и 30 000 информационни дипляни, е включено още в инициативата. Други 10 000 дипляни на английски език ще бъдат разпространени сред институциите на ЕС и на държавите членки.

В рамките на кампанията под наслов "За да ни разбират всички" от миналата седмица в шест големи градове в страната (София, Варна, Пловдив, Бургас, Стара Загора и Велико Търново) се разпространяват и специални календари, представляващи две окръжности, с които всеки лесно може да види коя кирилска буква на коя от латиницата отговаря, съобщиха още от МДААР.

В сайта на министерството може да се намери и специално помагало, което извършва автоматична транслитерация на лични имена и български географски наименования на латиница. Според министерството изготвеното помагало ще помогне на кметствата, например, да изготвят крайпътните табели с имената на селищата си, а на гражданите – да изписват личните си имена и фамилиите си.

За улеснение на някои кметове Mediapool дава справка как се изписват три български града на латиница, според правилата на МДААР. Предложената транслитерацията е лесна, проста, близка до ума и до познанията на средно грамотния и назнайващ чужди езици българин и е изключително четивна за чужденците. И така, добре дошли в Panagyurishte, Koprivshtitsa, Kardzhali.  

Споделяне

Още от България