Училища могат да кандидатстват за създаване на модерни учебни кабинети

Училища могат да кандидатстват за създаване на модерни учебни кабинети

Фондация “Америка за България“ започва да набира проекти за модернизиране на учебната среда в държавните и общински училища в България. Инициативата е част от конкурса “Училища на бъдещето”, по който през последните 6 години финансиране са получили 45 училища от цялата страна. Тази година фондацията ще дари общо 2 милиона лева за създаване на училищни кабинети по природо-математически науки, технологии и езиково обучение.

Условията за участие ще бъдат публикувани на интернет страницата на Фондация “Америка за България” на 5 ноември. Документи могат да се подават до 5 януари 2016 г. Фондация “Америка за България“ ще разгледа внимателно всички проекти и ще покани най-добрите да защитят идеите си пред конкурсната комисия. Избраните училища ще бъдат обявени до края на месец април 2016г. Максималният размер на финансовата помощ за едно училище е 200 000 лева. Първото издание на конкурса през 2013 година привлече огромен интерес, като в него участваха над 200 училища.

Над 30 000 български ученици вече имат достъп до нови лаборатории по химия, физика и биология, развиват предприемаческите си умения и използват най-модерни технологии в кабинетите по информатика и езиково обучение благодарение на Фондация “Америка за България“. През последните 6 години програмата „Училища на бъдещето“ обхвана 45 български училища. Фондацията осигури финансиране от над 5.5 милиона лева, а самите училища привлякоха допълнително още 1 милион лева.

“Стремим се да създадем стимул на учениците да преследват кариери в математиката, компютърните технологии и природните науки. Надяваме се все повече деца да се интересуват от математика и точни науки. По този начин България ще може да развива икономически сектори с висока добавена стойност и да осигури така необходимите кадри на технологичните индустрии“, заяви Наталия Митева, програмен директор “Образование и библиотеки“, Фондация “Америка за България“.

Конкурсът “Училища на бъдещето” е само една от инициативите, с които Фондация “Америка за България” стимулира интереса на българските деца към природо-математическите науки и изучаването на английски език. Всяка година фондацията организира обучения и обмяна на опит в САЩ за 30 талантливи и амбициозни български учители и училищни директори. Вече повече от 5 години тя осигурява подготовката и участието на националните отбори по природни науки в най-престижните международни олимпиади и състезания. Фондацията подкрепя и програмата “Космически предизвикателства”, в рамките на която български младежи участват в лекции, дискусии и практически сесии, водени от експерти от НАСА и Европейската космическа агенция.

Споделяне

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?