Училища в Южна Полша затворени заради смог; студът в страната взе шест жертви

Училища в Южна Полша затворени заради смог; студът в страната взе шест жертви

Тревожно високи равнища на смога в Южна Полша принудиха властите да затворят училищата в един град и да предложат безплатен транспорт на други места, за да защитят децата и да се опитат да подобрят качеството на въздуха, съобщи Асошиейтед прес.

Правителството ще обсъди мерки за борба със смога, след като тази седмица замърсяването на въздуха надхвърли умерените равнища в столицата Варшава и изложените на застудяване южни райони на страната.

Във вторник и сряда децата в град Рибник трябва да останат по домовете си. На местните жители се препоръчва да използват безплатния градски транспорт, за да се намали равнището на изгорелите газове.

Според експерта по мониторинг на въздуха Барбара Точко смогът се дължи преди всичко на използването на горива, които не отговарят на стандартите. Те се използват в евтини печки в частни домове с цел отопление.

Когато вали сняг или дъжд, смогът се задържа над района.

Междувременно още шест души са починали вчера в Полша заради студа, съобщи Правителственият център за национална сигурност, цитиран от Франс прес.

Температурите в някои райони на страната продължават да бъдат около минус 20 градуса.
Студената вълна, обхванала Европа от края на миналата седмица, е отнела живота на общо 46 души през последните няколко дни. Повечето жертви са в Полша.

По данни на Правителствения център за национална сигурност от 1 ноември миналата година общо 71 души са починали от студ. Центърът призовава за бдителност по отношение на хората, които имат нужда от помощ при тежките метеорологични условия, предимно бездомници.

Очаква се през следващите дни температурите да се повишат, но да останат под нулата.

Общо 77 души починаха от измръзване в Полша миналата зима, въпреки че тя беше
необичайно мека, припомня АФП.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?