Училищата сами решават за приема за първокласници

Училищата в страната, към които напливът от първокласници е по-голям от свободните места, ще могат сами да решат как да приемат децата. Това стана ясно в сряда след среща на шефовете на регионалните инспекторати по образование.

По думите на Милка Коджабашиева, експерт в Министерството на образованието и науката (МОН), става дума за 40 учебни заведения в страната, като 18 от тях са в столицата. Миналата година проблемът създаде напрежение както в училищата, така и сред родителите, на някои от които се наложи да чакат с дни, за да запишат първи детето си.

МОН не може да постави задължителни условия за прием на първокласници, тъй като по закон тази дейност се регулира от самите училища, обясни Коджабашиева.

От ведомството вече са изпратили набор от препоръчителни критерии, които по желание училищата ще прилагат. МОН предлага с предимство да се приемат деца, които живеят близо до училището, имат братя и сестри, които учат в същото училище или някои от родителите работят там. Улеснено ще е записването на деца с увреждания, ако училището има достъпна среда. Самите училища ще могат да включат и допълнителни критерии по свой избор.

Веднъж приети, критериите трябва да са поставени на видно място в училищната сграда, така че родителите да могат да се запознаят с тях.

Подаването на заявления за прием става най-късно до края на май, а записването на приетите деца става на 15 юни. 

Споделяне

Още от България