Училищата сами ще решават дали да възстановят лекарските кабинети

Да се възстановят лекарските и стоматологичните кабинети в училищата, детските градини и социални домове, гласи текст от закона за здравето, приет днес от парламента. Часове наред депутатите спориха дали изобщо да има такива кабинети, а после - дали да са задължителни.

Здравните кабинети няма да са задължителни и ще се създават по преценка на училищните настоятелства, решиха най-накрая депутатите.

В подкрепа на предложението кабинетите да са задължителни, предвидено във внесения от правителството проектозакон, се изказаха от БСП и депутатката от НДСВ Теодора Литрова.

Защо са им на 240 депутати лекар и медицинска сестра, а на 1000 ученици да не са им необходими?, запита от трибуната Михаил Миков от левицата.

Шефът на здравната комисия д-р Атанас Щерев обаче контрира с тезата, че предложението кабинетите да са задължителни е в противовес на водената здравна политика, в която семейният лекар е основният отговорен за здравето на пациентите си. Финансовата издръжка за задължителните кабинети ще възлезе на близо 15 милиона лева, възмути се и Борислав Китов от БЗНС-НС.

Според гласувания от депутатите текст, здравните кабинети в заведенията ще могат да извършват медицинско наблюдение, ще учат децата на здравни навици, ще следят за хигиената и ще оказват първа медицинска помощ.

Срещу създаването на лекарски кабинети се обявиха нововремецът Недялко Калъчев и колегата му Хасан Адемов от ДПС. Според тях ще се стигне до дублиране на функциите с личните лекари. "Само ще си чоплят носа и ще получават заплати", обяви Калъчев от трибуната.

Емилия Масларова от Коалиция за България защити идеята за училищните лекари с аргумента, че те ще гарантират здравето на децата, чиито родители не са достатъчно отговорни.

Проф. Огнян Сапарев от Коалиция за България изтъкна, че тези кабинети ще осигурят достъп до здравна помощ на социално слабите, на които докторите и без това не обръщат внимание. Не случайно в обществото битува мнението, че докторите са помияри, каза Сапарев в залата, с което предизвика всеобщо възмущение. Депутати го призоваха да се извини за обидата към лекарското съсловие, а той отговори, че се извинява "на тези лекари, които не вземат подкупи под масата и не преглеждат мъртви души".

Законът предвижда още здравният министър да се отчита всяка година пред парламента "за състоянието на здравето на гражданите" и за изпълнението на националната здравна концепция. Отчетът трябва да се представя най-късно три месеца преди началото на следващата бюджетна година.

Приемането на закона за здравето продължава и утре, когато най-вероятно ще се разгорят и споровете за рекламата на спиртни напитки.

Окончателният текст, гласуван от водещата здравна комисия, предвижда цялостна забрана за пряката реклама на спиртни напитки. Непряката, включително на вино и на бира, не може да е насочена към лица под 18 г., както и да се излъчва в предавания или да се публикува в печатни издания, предназначени за тях. Непряката реклама не може да се излъчва в радио или телевизионни предавания преди 22 ч., гласи една от алинеите на закона.

Прави впечатление обаче максималната санкция за юридическите лица при нарушение на тази разпоредба, която достига 5000 лв. при повторно нарушение.

Двойно по-голяма - 10 000 лв., е санкцията за юридическите лица при продажба на алкохол на непълнолетни или пияни.

Според все още негласувани текстове на закона, от 1 януари догодина се забранява тютюнопушенето в закритите обществени места, включително в работните помещения и градския транспорт. Въвежда се забрана за продажбата на алкохол на лица под 18 години, на лица в нетрезво състояние, на територията на детски градини, училища, общежития, лечебни заведения.

Който наруши забраната за тютюнопушенето и запали цигара в закрито обществено място, например във фоайето на киносалон, ще бъде глобяван с между 50 и 100 лв., а при повторно нарушение с между 100 и 300 лв.

Още от България