Училищата ще минават към онлайн обучение по предложение на директора

Образователното министерство препоръчва мярката да се прилага основно за гимназистите

Сн. БГНЕС

Училищата може да минават към обучение от вкъщи онлайн по предложение на директора, ако то бъде одобрено от педагогическия съвет и е консултирано с родители и ученици. Решението трябва да получи зелена светлина и от министъра на образованието.

Това е записано в нова заповед на Министерството на образованието и науката. До момента към дистанционно обучение превключваха отделни класове, поставени под карантина заради заразен с новия коронавирус ученик или учител. Заради много заразени това се случи за няколко дни и в две училища в Търговище, но този случай беше по-скоро изключение.

С новата заповед се дава възможност на директорите да започнат процедурата по преминаване към онлайн обучение. Това може да става само в областите, които попадат в червена (със заболеваемост над 120 души на 100 000 население) или оранжева зона (заболеваемост между 60 и 119.9 човека на 100 000 души население).

Директорите на училища в тези зони могат да поискат преминаване към дистанционно обучение при увеличаващ се брой отсъстващи и/или под карантина, както и нарастващ брой положителни проби за Covid-19 или случаи с грипоподобни симптоми. За да бъде издадено разрешение е необходимо предложението да е взето от педагогическия съвет, съгласувано с обществения съвет и отчитане мнението на преобладаващата част от родителите.

Според заповедта преминаването към дистанционно обучение в такива случаи е най-желателно за учениците от гимназиалния етап. След това са тези от прогимназията, а децата до IV клас трябва да учат присъствено възможно най-дълго.

Срокът за обучение от разстояние се съобразява с практиката на Регионалните здравни инспекции (РЗИ), епидемичната обстановка и при отчитане, че присъственото обучение е приоритетно за постигане на заложените образователни цели и социализацията на учениците, допълват от образователното министерство.

Решението за прекратяване на занятията на място в училищата може да се вземе и по препоръка на областния оперативен щаб, създаден за борба с коронавируса. В събота кметът на София Йорданка Фандъкова обясни, че сред възможните мерки в столицата, която попада в червената зона заради високата заболеваемост, да преминат към дистанционно обучение. Решение за това все още не взето.

Споделяне

Още от България