Училищата ще получат отсрочка за преминаване към една смяна

Заложеният срок това да стане до 2020 - 2021 г. бил нереалистичен

Училищата ще получат отсрочка за преминаване към една смяна

Училищата, в които децата се обучават на две смени, ще получат отсрочка за преминаване към обучение само сутрин. Според действащата в момента нормативна уредба всички около 2400 училища в страната трябва да работят на една смяна от учебната 2020-2021 г. Срокът беше записан в наредба на образователното министерство, когато министър беше Меглена Кунева.

Според настоящия министър на образованието Красимир Вълчев обаче срокът не е разумен, нереалистичен е и няма как да бъде спазен. В момента на две смени се учи в 298 училища в страната - основно в големите градове като София, Пловдив, Варна и Бургас. Проблеми обаче има и в по-малки областни центрове като Сливен, където плановете на общината да реши проблема с ученето на две смени срещнаха отпор.

За решаването на проблема ще са нужни сериозни инвестиции в строителство на нови сгради или изграждане на пристройки и надстройки към съществуващите. Средствата трябва да се осигурят основно от общините, тъй като повечето училища с двусменен режим са общински.

В училищата, в които се учи на две смени, учениците обикновено започват сутрешните часове по-рано от децата в институции, в които обучението е само сутрин. Освен това материалната база пречи на организирането на допълнително доброволно обучение или занимални, например. Според образователното министерство като цяло при обучение на една смяна цялостната среда е по-добра.

Планове

Каква отсрочка ще получат училищата не стана ясно. Вълчев обясни, че по-скоро общините ще бъдат задължени да изготвят планове за преминаване към обучение на една смяна, като в тях се разпише какво трябва да се направи, когато може да стане и колко пари ще струва. Все пак според министъра трябва да има поставени срокове, тъй като, ако сега действащите се увеличат прекалено много, местните власти ще спрат вече започналата работа по решаване на проблемите и ще я отложат с няколко години.

"Едносменният режим позволява целодневно обучение. Намалява агресията в училище и въобще подобрява образователната среда", обясни Вълчев пред депутатите от комисията по образование. Според него за постигането на целта всички деца да имат задължително часове само сутрин и доброволни допълнителни занимания след това, изисква многогодишни усилия. Вълчев смята, че е реалистично до 7 - 8 години поне половината от училищата, които сега работят на две смени, да са минали на едносменен режим.

Варианти

Начините за това според министъра са няколко. Най-малко инвестиции изисква постепенното намаляване на приема на деца в дадено училище, чиято сграда не е достатъчно голяма, за да побере всички по едно и също време. Това обаче може да се приложи само за образователни институции, където капацитетът на зданието е надвишен с 4 - 5 паралелки. Вълчев каза, че няколко училища в страната вече са минали на една смяна, прилагайки този подход.

Другият вариант е да се строят нови училища, тъй като в големите градове има квартали, в които такива липсват или пък са недостатъчно на фона на броя на жителите им. Във Варна например общинските сметки показали, че трябват 5 нови сгради, за да се реши проблемът с ученето на две смени. Другата алтернатива е да се дострояват или пристрояват сградите на съществуващи училища. Тези два варианта ще изискват най-много инвестиции. Част от средствата може да дойдат от еврофондовете - 624 млн. лева са предвидени за ремонти на училища по оперативната програма "Региони в растеж".

Според Вълчев възможности за решаване на проблема може да се търсят и в съществуващия сграден фонд. Той обясни, че има училища, които не използват всички посещения в сградите, в които се намират. В същото време учениците в други са прекалено много, за да се поберат в зданията. В такива случаи и когато училищата са в един район, могат да си сменят сградите.

Повечето общини все още не са представили плановете си за това как ще се справят с изискването в училищата да се учи само на една смяна. В Сливен обаче плановете на общината да преструктурира образователната си система вече предизвикаха протести. Местната власт там иска да слее в едно две училища, тъй като едното ползва сграда, която не може да запълни, а по-голямата сграда да бъде дадена на една от гимназиите в града. "Общините предлагат какво да се прави, а ние одобряваме. Във всеки случай няма да има заличаване на профили или освобождаване на учители. Всяко местене от едно място на друго предизвиква съпротива", коментира министърът на образованието.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?