Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Училищата ще разширяват подготовката на децата по свой избор

17 коментара
Училищата ще разширяват подготовката на децата по свой избор

Разширена подготовка по избор на всяко училище, получаване на знания, признавани от университетите, разширяване на избора от предмети за втората задължителна матура, профилирана подготовка в XI и в XII клас, “бърза писта“ за кариерно израстване на учители. Това са част от новите моменти в концепцията, на чиято база ще се изготви поредния нов Закон за училищното образование и която беше представена от екипа на образователното министерство във вторник. Готов текст на Закона за училищното образование се очаква да има в края на годината, като всички промени най-вероятно ще влязат в сила от по-следващата учебна година - 2012/2013.

Новата образователна структура предвижда основното образование да се завършва след седми клас, а не след осми, както е сега. Началният етап е от първи до четвърти клас, прогимназиалният от пети до седми включително, първият гимназиален – от осми до десети включително, а вторият гимназиален етап обхваща XI и в XII клас.

Зам.-министър Милена Дамянова обясни, че според етапа и степента на образование училищата ще бъдат начални от първи до четвърти клас, като тези класове няма да се повтарят, основни от първи до седми, средни общообразователни от първи до десети клас, гимназии от седми до XII клас и средни от I до XII клас.

Министърът на образованието Сергей Игнатов посочи, че училищата от I до X клас се въвеждат, за да може децата в малки населени места, които нямат намерение да кандидатстват, да не се чудят къде да отидат, а да им се осигури възможност да завършат първият гимназиален етап до когато училищната подготовка е задължителна.

“Нашият екип не е маниакален и тези, които очакват да обявим революция в училищното и предучилищното образование, ще останат разочаровани“, заяви Игнатов, който посочи, че концепцията е включила моменти от визията на неговите предшественици.

Училищата свободни да избират разширена подготовка

Училищната подготовка ще включва еднаквата за всички учебни заведения общообразователната подготовка и разширена, за която училищата ще имат свободата сами да я утвърждават. Дамянова посочи, че за общообразователната подготовка учебните програми ще бъдат актуализирани на четири години. Тя припомни, че до края на 2013 година новите образователни програми и учебници ще са готови. По един предмет ще има неограничен брой учебници.

Дамянова обясни, че разширена подготовка ще има както в първия, така и във втория гимназиален етап. В първия тя ще достига между 15% и 30% от учебното време. Тя посочи, че в езиковите гимназии например, където има интензивно чуждоезиково обучение, времето за разширена подготовка по другите предмети ще е по-малко, в други училища – ще е повече. Във втория гимназиален етап разширената подготовка може да достига дори до 60% от времето.

Дамянова каза, че в рамките на разширената подготовка могат да се дават само допълващи знания, но не и да се преподава материал от по-горен клас. Училищата обаче няма да имат ограничение по колко предмета едновременно може да поддържат разширена подготовка.

Профилирана подготовка и признаване на знания от университетите

В XI и в XII клас на учениците ще са дава възможност да се профилират. Например в хуманитарен, математически или друг профил. При тази подготовка интензивно ще се изучават три предмета, два от които ще се задават на национално ниво, а третият ще е по избор на конкретното училище.

В тези класове училищата ще могат съвместно с университетите да разработят учебни програми за предуниверситетска подготовка. Така знания, придобити от учениците, ще могат да се признават от съответните университети.

Матура и по физкултура

Ако физическото възпитание и спорт е профилиращ предмет за даден ученик, то той може да го избере като втора задължителна матура. Същото ще важи и за информатиката. Досега тези два предмета не бяха матуритетни.

Национално външно оценяване ще има в края на всеки образователен етап, като след края на четвърти и след края на десети клас оценките ще са само за ориентир, а след седми – за класиране и прием в гимназиите.

Популярни личности впрегнати във възпитанието

Новите мерки за дисциплината в клас включват и разговори на ученика с популярна личност, която той уважава. За по-големите ученици остава и широко обсъжданата мярка обществено полезен труд. Дамянова обаче обясни, че преди да се стигне до наказанията първо ще се прилагат подкрепящи мерки.

“Не трябва да има оценка за поведение в училище, защото дисциплината в клас не се овладява с оценка за поведение на учениците“, коментира Игнатов.

Ще се разчита на педагогическите съветници и психолозите да решават училищните конфликти. Предвиждат се и групи, в които учениците ще бъдат включвани за подобряване на социалните им умения в общуването. Сред мерките остават и добре познатите гонене от час, забележка и уведомяване на родителите, местене в паралелка или друго училище.

Бърза писта за кариерно израстване на учителите

За младите учители се предвижда по-бързо да могат да израстват в кариерата. Сега са нужни десет години, за да може един преподавател да стане старши учител.

По думите на Дамянова сега млади учители с по четири-пет години стаж и висока квалификация ще могат да стават старши учители.

Не настоятелства, а обществени съвети

Първоначалната идея настоятелства с широко родителско участие да участват в управлението на училището е трансформирана до създаването на обществени съвети.

Те ще утвърждават стратегиите за развитие на училищата, бюджетите и отчетите за изпълнението им, ще участват в атестацията на директора, която е веднъж на четири години.

Учебната 2012/2013 година може да започне на 1 или 7 септември

Министър Игнатов съобщи, че следващата учебна година - 2011/2012 ще започне на 15 септември, но и занапред ще продължи обсъждането дали първият учебен ден да не се изтегли по-рано.

Той даде пример, че началото на учебната година може да е на 1 или 7 септември като при по-ранно започване на училище, ще има ваканция през ноември.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

17 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. учителка
  #17
 2. краси
  #16
 3. N
  #15
 4. 123
  #14
 5. Марко Тотев 2
  #13
 6. учител
  #12
 7. учител
  #11
 8. учител
  #10
 9. Айнщайн
  #9
 10. Една майка
  #8

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.