Училище в Благоевград отказва прием на ромски деца

Сдружение "Амалипе" призовава за спиране на образователната сегрегация

Училище в Благоевград отказва прием на ромски деца

Девето основно училище "Пейо Яворов" в Благоевград отказва прием на ученици от ромски произход.

Съобщението се е появило на страницата на училището във "Фейсбук" и гласи: "Не записваме деца от ромския етнос", съобщи неправителствената организация "Амалипе", която се бори за равен достъп на децата до образование.

Центърътза междуетнически диалог и толерантност изразява възмущението си от написаното във фейсбук страницата на училището вБлагоевград.

"Каквито и да са контекстът и аргументите, посоченото изречение е не само нарушение на базисни нормативни и законови актове. То е недопустимо и абсурдно, като хвърля петно върху усилията на стотици и хиляди директори и учители, работещи ежедневно за по-доброто образование на всички деца", се казва в позицията на организацията.

От сдружението посочват, че "без да го заявяват така открито, десетки директори на училища в цялата страна следват същата "политика", като тази на училището в Благоевград".

"Резултатът - в големите и по-малките градове се оформят "елитни" училища, посещавани само от деца от българския етнос, а над сто училища в същите населени места вече са вторично-сегрегирани: макар училищата да се намират в български квартали, в тях се обучават преди всичко или само ромски деца, а живеещите до тези училища български деца са записани в „елитните” училища без ученици от етническите малцинства. В допълнение, в ромските махали на областните центрове и по-малките градове, функционират и над 60 първично-сегрегирани "цигански" училища", посочват от "Амалипе".  

Сдружението се обявява против практика да се оформят "моноетнични" училища ("ромски" или "български") в населени места с мулти-етнично население, както и с липсата на адекватни действия и политики за стопиране на този процес.

Образователната сегрегация е една от основните заплахи както пред развитието на българското образование, така и пред цялостното обществено и икономическо развитие на България, смятат от "Амалипе".

Организацията настоява за незабавно уволнение на директора на Девето основно училище "Пейо Яворов" в Благоевград.

"Амалипе" иска още проверка от Регионалните управления по образованието на училищната мрежа в населените места с вторично-сегрегирани училища относно наличието на прикрити практики за отказ на училищни директори да записват ромски деца в поверените им училища.

Тези проверки трябва да са особено интензивни в градовете, в които протича процес на целенасочена или спонтанна десегрегация, като Габрово, Самоков, Дупница, Сливен, Пловдив, Шумен, Варна и други, искат от сдружението.

Те припомнят, че Законътза предучилищното и училищното образованиезабранява формирането на сегрегирани паралелки, но въпреки това тази порочна практика продължава.

От "Амалипе" настояват и за политически действия от страна на Министерството на образованието и науката за превенция на образователната сегрегация и за преодоляване на съществуващата сегрегация, включително и чрез иницииране на законодателни промени.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?