Училището на висшите френски чиновници и политици се закрива

Еманюел Макрон

Прочутото френско висше училище, което подготвя висши чиновници, политици и дипломати - Националното училище по администрация, ще бъде заменено с нова институция, представена като по-отворена към многообразието и по-малко елитарна. Тя ще се нарича Институт за обществени услуги, предаде Франс прес.

Президентът на Франция Еманюел Макрон, който е учил в НАУ, както и още трима от шестте последни френски президенти, обяви неговото премахване и появата на новата образователна институция. Това бе едно от обещанията за реформи, които Макрон направи, след бунта на движението на "жълтите жилетки" през 2019 г. Реформата Макрон обяви по видеоконферентна връзка пред 600 висши чиновници. Той каза, че в новото учебно заведение ще бъдат интегрирани и 13 училища за публична администрация.

Десетки министри, шефове на компании и представители на 134 страни са преминали през престижното Национално училище за администрация, създадено през 1945 г. от генерал Де Гол след края на Втората световна война. Целта му беше реформа на административната система, част от която сътрудничи на нацистка Германия. Целта беше и новото училище да даде на страната висши чиновници, предани на държавата.

Училището беше със седалище в Страсбург от 1991 г. В него се влизаше с един изпит, учеше се безплатно, а студентите получаваха възнаграждения. Но 70 процента от учениците имаха баща, който упражнява висша административна функция, се казваше през 2015 г. в проучване на Центъра за политически изследвания.

Накрая към учебното заведение бяха отправени критики, че то произвежда елити, които са загубили контакта с реалността, в която живеят обикновените хора. Срещу тези елити протестираха "жълтите жилетки".

Сега според реформата при излизане от новото учебно заведение няма да има автоматичен достъп до най-престижните постове в страната, а това ще става въз основа на конкретни резултати, след дългогодишен опит в държавната администрация и след процес на подбор, който да е отворен, прозрачен и базиран на заслугите.

Споделяне

Още от Европа