Със заповед на Сергей Игнатов

Училищните директори длъжни да съгласуват с МОМН всяка дума, която ще произнесат публично

Училищните директори длъжни да съгласуват с МОМН всяка дума, която ще произнесат публично

Директорите на държавните училища са длъжни предварително да съгласуват с Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН) всички свои публични изяви и изказвания, независимо по какъв повод са те.

Това става ясно от заповед на министъра на образованието Сергей Игнатов, която е подписана на 23.07.2010 г., но някои директори разбират за съществуването ѝ с изненада едва тези дни, и то, когато се оказва, че в министерството не са останали доволни от техни публични изяви пред родители, възпитаници или на друго място.

Смущаващото разпореждане, което превръща директорите в недорасли ученици, гласи дословно следното:

"Нареждам. Зам.-министрите, главният секретар, директорите на дирекции и директорите на второстепенни разпоредители с бюджетни кредити (каквито са директорите на държавните училища – бел. ред.) към Министерството на образованието, младежта и науката да представят:

 1. Ежеседмично на г-жа Лидия Данева – началник на кабинета – писмена информация за предстоящи събития, участия, изказвания, медийни изяви и др.

2. Всички публични изяви, събития, конференции, презентации и др. да се съгласуват предварително с г-жа Мария Петкова – съветник, и и г-жа Евелина Христова – съветник.

3. При всички публични изяви зам.-министрите и гл. секретар своевременно уведомяват и задължително да бъдат придружавани от г-жа Мария Петкова – съветник, и г-жа Евелина Христова – съветник, или от представител на пресцентъра на министерството".

Нататък следват още инструкции как да се държи служителят на министерството от изброените категории, когато е в командировка в чужбина, включително и да представи предварително в писмен вид приветствието, което смята да отправи към задграничните си домакини.

В заповедта не е уточнено какво следва, ако съответният съветник на министъра не одобри приветствието на директора на училището по повод на междуучилищно спортно състезание, на музикален фестивал или друго ученическо съревнование. Да не говорим за речта му по повод на завършване на съответния випуск или за тоста му на абитуриентския бал.

Не става ясно и какво самочувствие и авторитет ще имат българските педагози, ако словата пред възпитаниците им трябва да са прошнуровани, подпечатани и очевидно политически коректни.

Споделяне

Прикачени файлове

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?