Училищните директори искат алгоритъм за преминаване на паралелки в дистанционно обучение

Диян Стаматов

Съюзът на работодателите в системата на народната просвета в България /СРСНПБ/ предлага да се изготви алгоритъм за преминаване на паралелки в дистанционно обучение. Предложението е до МОН, МЗ, до главния държавен здравен инспектор и до РЗИ в страната. Това съобщи председателят на СРСНПБ Диян Стаматов, който е директор на столичното 119-то Средно училище "Акад. Михаил Арнаудов", цитиран от БТА.

От СРСНПБ отбелязват, че в последните дни много области на страната са в червената зона и в сила са различни противоепидемични мерки, включително и извеждане на учениците от училищата на ротационен принцип в обучение от разстояние в електронна среда. Управителният съвет на СРСНПБ предлага да бъдат изготвени алгоритмични правила за действие на училищните ръководства в областите, където според издадените заповеди се налага на локално ниво в училищата да се вземат решения за преминаване на ротационен принцип за обучение от разстояние в електронна среда.

От СРСНПБ предлагат медицинските специалисти в училищата да правят всекидневни проверки и статистики на заболеваемостта в училищата - за брой и причини за отсъствията на учениците, като се информират училищните ръководства. Да има определяне на процент отсъстващи ученици от дадена паралелка или випуск, при които да се премине към ротационен принцип на обучение в електронна среда - 25 или 30 процента от учениците в клас/випуск. Да се определи и броят на учебните дни, през които да се извършва ротацията на паралелките или випуските - 5 или 10 учебни дни, с цел запазване на по-дълъг период на присъствено обучение. Регионалните здравни инспекции да информират за създадените правила училищата в своите области с ясна и точна заповед, предлагат от СРСНПБ.

От съюза на училищните директори изразяват надежда, че тези правила ще станат реалност възможно най-скоро и директорите ще могат, съобразно своите правомощия, да организират образователния процес на своите ученици.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?