Училищните лавки предлагат основно нездравословна храна

Предлаганите закуски и напитки в повечето училищни бюфети масово не отговарят на изискванията на наредбата на Министерството на здравеопазването за изискванията за храненето на учениците - мазни са, с много есенции и подсладители, няма плодове и млечни напитки. Това сочи изследване, представено от националния консултант по хранене д-р Стефка Петрова по повод Европейския ден за здравословна храна и готвене с децата, който ще отбележим на 8 ноември.

Проучването показва, че в 97% от училищните бюфети се предлагат основно тестени закуски. В една трета от лавките не могат да се намерят млечни напитки, а в 60 процента от училищата не се продават натурални сокове без захар. Затова пък изобилстват соковете, в които има само плодова есенция и подсладител. В 76% от бюфетите се предлагат само такива напитки. Във всички будки могат да се намерят между 5 и 15 вида захарни и шоколадови изделия, както и по 20 асортимента чипс. В същото време в бюфетите липсват всякакви плодове, а само в 22 процента от столовете за хранене предлагат такива. В 84 на сто от училищните столове не се предлага пълнозърнест хляб, а в 25 на сто от тях въобще не се готви риба. Пържени и панирани храни присъстват в менюто 1-2 пъти седмично в 84 на сто от училищните столове, а в 39 на сто от тях добавят предварително захар към млякото.

На този етап обаче не могат да се предприемат наказателни действия срещу предлагащите нездравословна храна в училище, защото в сключените с общините договори не са посочени изисквания за асортимента, който се предлага в училищните лавки и столове, коментира Петрова.

Поради тази и ред други причини 35-40 на сто от учениците ежедневно консумират мазни тестени изделия и продукти с високо съдържание на захар. Само 18-28 на сто от учениците ядат всеки ден пресни зеленчуци, 37-42 на сто от децата консумират ежедневно мляко и/или млечни продукти, но 23-30 на сто ядат 4-6 пъти седмично чипс и още 40-60 на сто от децата го консумират 2-3 пъти седмично. Като краен резултат расте затлъстяването сред подрастващите

Д-р Петрова заяви, че досега три пъти са давани препоръки за разнообразяване на тестените закуски, но едва от следващата учебна година учениците ще могат да получават плодове вместо кифли. До тогава Агенцията по социално подпомагане, която е направила допитване до общините каква закуска искат, ще извършва диференциран подход за различните общини.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?