Учители и полиция сплашват деца от Сопот, подкрепили протеста във ВМЗ

Снимка: БГНЕС

Ученици, подкрепили протеста на работниците във ВМЗ Сопот, са били плашени с наказания от директора на местната професионална гимназия "Владимир Заимов", а други са били прибрани от полицаи, за да дадат показания. Това съобщи ученичката в гимназията Стефани Стефанова, цитирана от БГНЕС.

Преди поредния протест във вторник над 150 полицаи окупираха всички кръстовища около ВМЗ-Сопот. Работниците не са взимали заплати от месеци и вече нямат пари дори за храна.

"След като дойдохме вчера да подкрепим родителите, ни заплашиха с изгонване с по две неизвинени отсъствия. Днес са викали много ученици в дирекцията за наказвания. Имаше и прибрани от полицаите за показания. Чувствам се заплашена от това, което се случва, все пак аз съм част от това", каза Стефанова.

"Мен все още не са ме викали при директорката, ама сигурно ще ме извикат след това, което говоря", каза Стефани. Привикани вече нейни приятели са съобщили, че ще ги наказват.

"Някои даже ги заплашиха с изгонване. И после как няма да ходя да протестирам, като хората няма с какво да си платят водата и тока, и после ние сме виновни", каза друг ученик от същата гимназия – Тодор Гайдаров.

"Това са мотивите на директорката. Противозаконно е било всичко, което сме го направили. И пътя, който сме го затворили, и всичко", посочи Стефани. Според нея "те не мислят", че учениците са свободни граждани и че след училище са свободни да правят каквото поискат.

Служителка във ВМЗ каза, че учениците са техни деца и попита защо са ги наказали. "Не е ли срамота? Тези деца ходят гладни на училище. Кой ще им помогне на тях. И днес ще викат полиция тука, да се направят на мъже и на горди".

"Тези хора хич не са престъпници. Мен ме съкратиха през 2000 година и досега съм безработна", каза Галина Михалева.

"Тези хора, след като ги изгонят от завода, няма къде да работят. Те умират, още отсега умират. Гладни, жадни, децата им плачат. Ако не са моите 107 лева пенсия, децата ми умират и те, искат да се самоубиват. Това е ужас. Не знам тази държава дали мисли за нас", оплака се Михалева.

Николина Йотовска посочи, че е работила 10 г. със затворници, от град Баня били. "Те живееха по-хубав живот, отколкото сега нашите деца. Нас ни боли като ги гледаме сега вътре как са затворени, а ние родителите тука с мъка сме дошли. И от липса и на пари, защото ние трябва да им подадем на тях да си вземат една закуска. Да излязат и те като деца, както трябва да бъдат. Родителят може ли да седне да се нахрани, а децата да гладуват", попита Йотовска.

Приватизацията на предприятието се провали и сега държавата планира да проведе оздравителна програма, която минава през съкращения в завода.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?