Учители искат извинение от премиера за негово изказване

Учители искат извинение от премиера за негово изказване

Центърът за образователни инициативи разпространи отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов с искане за извинение заради обидни негови думи по адрес на българските учители.

Повод за реакцията е изказването на Борисов "сега и учителите ще ни налазят за пари", направено на кръгла маса "За икономика на светло" преди ден. "За миналата година над 1 млрд. са отишли в контрабанда. Представяте ли си колко много пари са това? Сега и учителите ще ни налазят за пари, всеки иска пари", каза Борисов

"Макар да става ясен контекстът на Вашето изказване, настояваме да се извините за използвания от вас глагол, който е присъщ за нашествие на някакви вредители, а не за хора. Българският учител върви гордо, а не лази!", гласи декларацията.

"Не намираме за приемливо министър-председателят да задава в публичното пространство тон на пренебрежение към учителите – хората, които поемат грижата да създадат грамотни хора въпреки ниските заплати, лошите трудови условия и липсата на ефективна и реална подкрепа от страна на държавата", се казва още в позицията.

"Не смятаме за допустимо премиерът на Република България да си позволява да подценява учителската гилдия, която и без друго се намира в най-тежките условия от десетилетия насам", допълват от организацията.

"Не виждаме и логика вие, бидейки ръководител на изпълнителната власт, да се изказвате с подобно отношение към учителите, които са единствените изпълнители на смелите обещания за напълно неизбежни реформи в образователната система. Поради всичко посочено по-горе настояваме публично да се извините на Българския учител и ясно да заявите неговата значимост за просперитета на нацията", се казва още в декларацията.

Споделяне

Още от България