Учители писаха шестици на всички във Френската гимназия

Учителите във френската гимназия в столицата удържаха на думата си и в знак на протест заради ниските си заплати оформиха във вторник шестици за годината на всичките над 800 ученици в гимназията от 8-ми до 11 клас. Този начин на протест е по-добър, отколкото да бъдат бойкотирани занятията на децата или да бъде провалена кандидат-гимназиалната изпитна кампания след седми клас, смятат учителите.

От 67-те преподаватели в елитната гимназия само неколцина не са се присъединили към протеста. Директорката на училището Пенка Малинска е оставила колегите си сами да решат как да протестират.

Когато неотдавна учителите от гимназията обявиха намерението си за подобен протест, от Министерството на образованието и науката казаха, че ще проучат дали той е законосъобразен. Началникът на регионалния инспекторат по образованието Ваня Кастрева тогава обясни, че решението на учителите нарушава Наредба 3 на просветното министерство, според която оценките се дават за знание, а не са наказателни, протестни или поощрителни. Тя уточни, че въпреки това МОН няма как да отмени оценките или да наложи санкция на учителите. Ако обаче това се приеме за нарушение на трудовата дисциплина, по Кодекса на труда директорът може да санкционира подчинените си, а той самият да бъде наказан от инспектората по образование, включително и с уволнение.

Френската гимназия е третото елитно училище в София, което предприема нетрадиционна форма на протест срещу учителските заплати. Преди близо месец Националната природо-математическа гимназия и 29-о училище се отказаха от парите за диференцирано заплащане, тъй като сумите са смешно ниски.

Миналата седмица финансовият министър Пламен Орешарски предупреди, че никой няма да получи увеличение на заплатите над предвидените 10% от юли. В същото време министърът на образованието Даниел Вълчев призова учителите да не създават проблеми със завършването на учебната година и ги насочи да протестират пред парламента.

Споделяне

Още по темата

Още от България