Учители срещу синдикатите си, всички заедно срещу кабинета

Учители срещу синдикатите си, всички заедно срещу кабинета

Учителската стачка навлезе в нова драматична фаза, след като учители масово се разграничиха и разбунтуваха срещу синдикатите си, всички заедно са срещу правителството, а премиерът оттегли министрите си от новите преговори. В четвъртък в София се проведе вторият национален протест на учители от цялата страна, този път с искания за 789 лева средна учителска заплата до 1 юли догодина и 427 лева за непедагогическия персонал.

Премиерът Сергей Станишев изрази “изненада” от тези претенции и изтегли министрите Даниел Вълчев и Пламен Орешарски от разговорите със синдикатите. Правителствената пресслужба припомни, че само преди ден е било постигнато съгласие средната учителска заплата да достигне до 650 лева поетапно до 1 юли догодина и това е било одобрено от всички представители на Единния стачен комитет (ЕНС) в присъствието на премиера и двамата министри. Станишев мотивира позицията и с “опитите протестът да бъде изроден от някои политически сили в стачка с политически цели”.

За нас остават неясни и непонятни истинските причини, довели до внезапното преобръщане в публичното поведение на някои синдикални лидери, допълни той.

Това предложение на правителството е първото, което ние официално получаваме като дадено с мандат от премиера. Оттук насетне ние дори за секунда не сме се отклонявали от стачното си искане, посочи говорителят на ЕНС Николай Николов.

Преди ден учители от цялата страна възнегодуваха срещу договорката на синдикалните им лидери със Станишев, а в четвъртък се засилиха заканите за напускане на профсъюзите и създаване на нова синдикална структура. “Ако и този път синдикатите предадат учителите, може би ще се случи това, че масово ще последва напускане на синдикатите и от КСНБ и КТ “Подкрепа” и ще тръгнем към създаване на професионална структура – учителски съюз”, каза Ася Бояджиева, помощник-директор на професионалната гимназия в Благоевград.  Думите ѝ потвърждават и все по-засилващите се настроения сред учителското съсловие и в София срещу Синдиката на българските учители към КНСБ, чийто дългогодишен председател е Янка Такева.

Димитър Манолов от “Подкрепа” изрази тревога, че “някой” има интерес от настоящия раздор.

“Като в селска кръчма”

Представители на стачни комитети се събраха в сградата на КНСБ, за да обмислят исканията си за размера на учителските заплати с изпратени експерти от министерството на финансите и министерството на образованието.

Срещата протече в пълен хаос. В началото Янка Такева призова учителите, които не ѝ вярват, да заемат нейното място. Говорителят на стачния комитет Николай Николов коментира, че едва вчера министрите Вълчев и Орешарски са получили от премиера мандат за преговори, а днес вече са оттеглени. “Това не е проява на държавническа мъдрост. Ние нямаме какво да губим, но държавата има”, заяви по-късно той.

Учители настояха, че не искат нищо друго, освен “три пъти по 25 процента увеличение и 5% от БВП за образование” през 2008 г. По време на изказванията браншовите синдикалните лидери Янка Такева (КНСБ) и Крум Крумов (“Подкрепа”) се питаха взаимно дали ораторът е от техния профсъюз. Няколко пъти съветникът на министър Орешарски – Атанас Кацарчев се опита да обясни какво предлага правителството, но бе освиркан. Преди да излезе от залата той каза, че се “чувства като в селска кръчма”. Напускам срещата, защото не се води полезен диалог, допълни той пред журналисти.

Станишев: Не виждам смисъл в момента да преговаряме

Чудя се в “тази ситуация за какво водим преговорите и какви са ангажиментите, които се поемат”, коментира премиерът развоя на събитията. “Знам, че и натискът към ръководството на двата синдиката от долу е сериозен, но тук всеки трябва да покаже своето лидерство и своята способност да носи отговорност, защото вчера се договорихме”, допълни той.

В тази ситуация не знам дали двамата министри да водят преговори, защото не знаем това, което се договорят, дали има смисъл и има ли пълномощно от другата страна за договаряне, каза още Станишев.

София пак блокирана

По данни на ЕНС над 130 хиляди български учители и непедагогичски персонал са участвали във втория митинг- шествие. Центърът отново бе блокиран, което предизвика кавга между учители и граждани край метростанция "Сердика". Възрастен мъж се обърна към демонстрантите с упрека: "Не ви стигат 650 лв., аз какво да кажа с моите 100 лв. пенсия?” . "Вие не храните деца", отвърна учителка. "И аз работя за 350 лв. по цял ден, пък нямам три месеца отпуска като вас", намеси се друга жена.

В ранния следобед протестиращите учители направиха жива верига пред парламента. Освен виковете “Оставка”, “Вън”, в програмата на протеста имаше нови елементи като хартиени лястовици с различни послания, които хвърляха към охраняващите полицаи.

На среща с председателя на НС Георги Пирински стачниците поискаха 5% от БВП за образование и парламентът да приеме закон, който да не позволява на общините да разпределят средствата за образование за други цели.

Спожред Костов премиерът се е изложил

Преди началото на редовното заседание на кабинета вицепремиерът и министър на образованието и науката Даниел Вълчев обяви, че се надява учителската стачка да приключи до края на седмицата. Той обаче не се ангажира с прогнози дали децата ще влязат в клас в понеделник.

В същото време лидерът на ДСБ Иван Костов заяви в парламента, че опозицията има нов, допълнителен мотив за участието си във вота на недоверие. "Министър-председателят издаде или че не познава същината на преговорите и числата, за които се преговоря, и темите, по които се преговаря, или че се включи в хора на управляващите, които опитвайки се да създадат илюзия, че се решава проблемът, искат да демотивират стачниците да се откажат от участие в днешния национален митинг", каза Костов.

По думите му и едното, и другото е недостойно за поведение на министър-председател. "Да прояви такава некомпетентност, или да вкарва в заблуждение учителите, не прилича на един министър-председател", коментира председателят на ДСБ. Според него премиерът се е включил в преговорите заради натиска на опозицията.

Неговото обяснение за "полудоговорката" от вчера е, че министър-председателят не е бил подготвен по числата и не е могъл да влезе по същество в преговорите - "неразбирайки какво е брутна заплата, какво е нетна заплата, какво е заплата на обслужващ персонал, какво е заплата на учителите - все много важни елементи, по които всъщност се дебатира", коментира Костов.

 

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?