Учителите гласуват оферта за три повишения на заплатите с по 20%

Учителите гласуват оферта за три повишения на заплатите с по 20%

Учителите в страната гласуват дали да приемат предложение за средна брутна заплата от 750 лв. за преподавател със стаж, съобщиха в петък от Единния национален стачен комитет (ЕНСК). Последната оферта, изпратена до регионалните му структури в страната за одобрение, е увеличение на средната брутна заплата на три пъти с по 20 процента. При него възнаграждението на младите учители ще тръгва от 512 лв., средната брутна заплата на учител със стаж да е 750 лв., а на непедагогическия състав ще е 412 лв. Предложението на синдикатите е заплатите да се увеличат от 1 октомври, 1 януари и от 1 юли 2008 година, което реално ще сформира ръст от 73 на сто, изчисли преди ден вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

650 лв. средна брутна работна заплата за учителите е възможно да се постигне като минимум за учителите към 1 юли 2008 година, съобщи след днешната среща с представителите на синдикатите министърът на образованието Даниел Вълчев.

Говорителят на стачния комитет Николай Николов уточни, че 60 на сто от регионалните структури на учителските синдикати са отговорили на предложението. Част от тях са го приели, но други държат на увеличение от 3 пъти по 25 процента. Стачката ще продължи до подписване на окончателното стачно споразумение, според окончателните резултати от допитването, уточни Николов.

Експертни разговори между представителите на учителите и правителството ще има и през почивните дни в Министерство на образованието и науката.  Учителската стачка продължава, докато се подпише окончателното стачно споразумение.

По-рано през деня в парламента министърът на образованието Даниел Вълчев съобщи, че е получил съгласие от финансовото министерство над 20 млн. лв., икономисани от оптимизация на училищната мрежа в общините, да се разпределят като възнаграждение на учителите.

В зависимост от договореността с учителите ще се реши дали тези пари да се отпуснат като еднократно увеличение или в рамките на повишаване на заплатите от 2008 г. Той обясни, че спестените средства са част от централния бюджет, но има разбиране от страна на Министерство на финансите да бъдат изразходвани за учителски заплати.

Ще се появи и икономия в бюджета на МОН от около 200 хил. лв. Няма намаление на разходите от общинските бюджети. Общо за страната те имат над 2.5 млн. лв. просрочени задължения.

Министърът заяви по време на парламентарния контрол, че през 2007 г. за училищното образование са предвидени 1.665 млрд. лв., което е 3.26% от Брутния вътрешен продукт.

“В България има 44 000 паралелки, от тях обаче 6 000 са маломерни, а 2000 са слети. Досега моделът на отпускането на средства е бил според броя на паралелките, а сега е според броя на децата – тоест, парите следват ученика. Мисля, че ефектът в училища с уплътнени паралелки ще бъде наистина много добър”, каза Даниел Вълчев.

В началото на парламентарното заседание ОДС излезе с декларация, според която преговорите между правителството и учителите е редно да са в ръцете на стачните комитети и самите учителите, а не в ръцете на хора, които всеки момент могат да предадат съсловието.

Зам.-председателят на ПГ на ОДС Яне Янев заяви, че "партийно ангажирани синдикати с ляв профил" се опитват да бъдат говорители на българските учители, а те дори нямат тяхната подкрепа. Той предложи в понеделник, когато ще се водят дебатите по вота на недоверие, пред Народното събрание да има озвучаване и видео стена, за да може българските учители да слушат какво се случва в пленарната зала. 

В съобщението на ЕНСК се казва, че няма да допуснат политизиране и намеса на политически фактори в решаването на  трудовия учителски спор.

Асоциацията за родителска активност обяви в петък, че ако учителската стачка не приключи до понеделник, ще сезира Европейския съд в Страсбург за правата на детето. От организацията обявиха, че ще предявят иска срещу синдикатите. Според говорителя на ЕНСК, стачката се провежда в съответствие с българското законодателство и е в хармония с Европейската социална харта. Според Николов, учителите водят спор за правата си и родителите трябва да съдят министерството, защото то е имало възможност през четирите седмици да разреши трудовия спор.

Споделяне

Още от България