Учителите остават непреклонни за стачката

Учителите остават непреклонни за стачката

Учителите остават непреклонни за стачката от 15 септември, стана ясно от срещата в сряда на учителските синдикати и Министерството на образованието и науката (МОН). Двете страни подписаха протокол, че не са се споразумели за исканото от профсъюзите 100-процентно увеличение на заплатите в системата на средното образование от 1 октомври 2007 г.

Преговорите между двете страни ще продължат и през следващата седмица и не е ясно дали ще има ефективна стачка на учителите от 24 септември. От синдикатите обявиха, че не са доволни от това, което им се предлага, и настояват на следващата среща на присъстват и представители на финансовото министерство.

80 на сто от училищата и детските градини са в стачна готовност, обяви днес председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) Янка Такева.

Министърът на образованието Даниел Вълчев се ангажира да прокара такива промени в нормативната уредба, които да позволят на учителите, ползвали отпуск през юли и август да получат 10-процентното увеличение на заплатите си не от 1 септември, а от 1 юли.

Невъзможно е да има по-високи учителки заплати при постоянното нарастване на броя на преподавателите, заяви преди преговорите министърът на образованието и науката Даниел Вълчев на среща с директори на столични училища и обслужващи звена. Той посочи, че докато учениците са намалели със 160 хил. в периода от 2002 до 2005 г., то преподавателите са се увеличили "леко".

Овен по демографски причини броят на децата, които ходят на училище, намалява и по социални причини. Учениците отпадат заради невъзможността да си купуват учебници или защото в дадени семейства образованието не е особена ценност, отбеляза министърът. В същото време според неговата статистика се увеличават преподавателите.

Заради по-малкото ученици през следващата учебна година ще има безплатни учебници не само за децата от І до ІV клас, а и за тези до седми, каза Вълчев.

Такива обаче правителството обещава от две години, но не са факт и преди старта на тази учебна година.

Всички училища в страната още от тази есен трябва да преминат към делегирани бюджети, каза още просветният министър. Паралелно се очаква да върви процесът по увеличаването на броя на учениците в една паралелка до 30 души. В момента в един клас може да има от 18 до 26 деца.

От януари ще започне обновяване на всички кабинети в страната по физика, химия и биология, които не са обновявани от дълги години, съобщи още Вълчев.

20 училища в Разград са заявили, че ще се включат в едночасомата предупредителна стачка на 15 септември. Средната брутна работна заплата на педагозите в общината в момента е 356 лв. И едночасова стачка ще започне учебната година и в 30 училища в община Видин. Повечето от половината училища и градини в Бургас са уведомили, че започват стачка на 15 септември, а близо 84 на сто от учебните заведения в Сливен също смятат да се присъединят. Протести се очакват и в Плевен.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?