Учителите поискаха 540 лева заплата от 1 юли

Представители на 200 училища от цялата страна се събраха в София, за да обявят исканията си за 540 лева начална заплата в системата от 1 юли. В залата на 29-то училище в столицата те съобщиха, че искат още средната им заплата да стане 1200 лева до началото на 2008 година.

Протестът на заетите в сферата на образованието се случва след особено успешната заплаха за предизборно блокиране на София, която отправиха шофьорите и ватманите от градския транспорт. Само за две седмици те успяха да си уредят средна заплата от 1000 лева.

Освен сериозно увеличаване на възнагражденията, учителите настояват да се пенсионират по-рано, да получават безплатни ваучери за мобилни телефони, издръжката на един ученик да стане минимум 200 лева и паралелките да не се състоят от повече от 24 деца.

Между тези искания за подобряване на собствените им условия за работа, те поставиха условия в училищата да се назначат лекари, психолози и стоматолози, а ученическите стипендии да се актуализират.

Те имат намерение да представят своите условия на срещи с министъра на образованието Даниел Вълчев и с президента Георги Първанов.

Две училища в София вече започнаха предупредителни едночасови стачки – 131 и 138-мо. По време на срещата някои от учителите дори призоваха за незабавно начало на ефективни стачни действия, които да попречат на завършването на учебната година.

Министърът на образованието Даниел Вълчев вече внесе предложение за увеличение на заплатите с 25 процента. Парите ще дойдат от вътрешни резерви на ръководеното от него ведомство. Докладът на Вълчев обаче така и не бе гласуван от Министерски съвет в четвъртък. За сметка на това от 1 юли бяха увеличени пенсиите с 10 процента.

Споделяне

Още от България