Учителите с бонуси от 50 до 100 лв. към заплатите според стажа

Старшите учители и възпитатели от училищата и детските градини ще получат допълнително по 50 лв. над заплатата си, а главните учители и възпитатели – по 100 лв. месечно по програмата за кариерно развитие на учителите, съобщиха от правителствената информационна служба в сряда.

Йерархията в детските градини, училищата и обслужващите звена в системата на просветата започва от длъжността младши учител/възпитател, следва - учител/възпитател; старши учител/възпитател; главен учител/възпитател и учител/възпитател-методик.

За старши, главен и учител-методик се изисква не по-малко от 10 г. трудов стаж. Длъжностите "старши учител" и "учител методик" ще се заемат след конкурс.

По данни на Министерството на образованието, науката и младежта към 1 октомври 2009 г. броят на учителите и възпитателите, отговарящи на изискванията за старши учител и старши възпитател, е 59 488, а за главен учител и главен възпитател – 6088. Средствата по този модул до края на годината са 12 млн. лв. За 2010 г., когато ще бъде въведена и длъжността "учител/възпитател – методик", са планирани 46 млн. лв.

Заради закриването на училища в малките селища у нас правителството одобри създаването на нови 154 средищни училища, които ще обхванат 67 общини. Така общият им брой става 812, а в тях ще се образоват над 45 000 деца.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?