Учителите се обидиха, че Танев ги набеди в изнасяне на матурите

Учителите се обидиха, че Танев ги набеди в изнасяне на матурите

Образователния синдикат към КТ "Подкрепа" e обезпокоен от създалото се негативно обществено отношение към българските учители - квестори, като евентуални разпространители на засекретената информация от матурите. Това се казва в позиция на синдиката по повод твърденията на образователния министър Тодор Танев, че течът на отговори за матурите след началото на изпита е дело на няколкостотин квестора.

"Засега няма нито едно доказателство, представено от органите на МВР, за замесен учител
в някаква конспиративна схема", посочват от синдиката.

В нея се казва, че огромният проблем, не само за системата на образованието, но и за българското общество, е загнездилото се недоверие към най-важната институция - образователната. Годините на мнителност, започнали от министър Даниел Вълчев, при въвеждането на матурите, вкарването на МВР като фактор, който да гарантира законността и равния шанс на учениците, изиграха ролята на троянски кон, който разби и малкото останало
доверие във възрожденската мисия и авторитета на училището и учителя", заявяват от синдиката.

"Години наред политици и министри, от страх за своята власт, прекаляваха и използваха
най-новите технологии не като учебни средства, а като средство, с което да наблюдават ученици и учители, и да прикриват своята отговорност от боксуващата образователна реформа. Само че резултат от това наблюдение нямаше никакъв", се посочва в позицията.

Според синдиката "дошло е времето да изгоним колите на МВР, подслушването и заглушаването на телефони на матурите и изпитите от българското училище, за да сторим място на доверието към учители и директори, и да дадем път на новите програми и учебно
съдържание".

"Защото, ако не намалим обема на учебния материал и не увеличим часовете за практическите упражнения, ще жънем все по-лоши резултати", коментират синдикалистите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?