Учителите ще получат бонуси, но увеличението на заплатите им не е сигурно

Горанов не изключва раздаването на коледни добавки към пенсиите

Владислав Горанов, сн. БГНЕС

С 20 млн. лева, които правителството ще отпусне за образованието до края на годината, ще могат да се раздадат допълнителни бонуси към заплатите на учителите, но все още не е сигурно дали ще има трайно увеличение на учителските заплати. Това стана ясно от обясненията на финансовия министър Владислав Горанов, който откри в сряда ремонтиран учебен корпус в Университета за национално и световно стопанство (УНСС).

”Това, което сме поели като ангажимент е да осигурим допълнителни средства за стандартите за средно образование, в размер на 20 млн. до края на годината. Горанов поясни, че според него е по-добре да бъдат използвани като целеви бонуси, за да не предрешават бюджета за следващата година.

Той посочи, че разработването на бюджета за догодина е на много ранен етап, но допусна, че все пак ще има повече пари за образование.

” Всички преподаватели , синдикати и изкушени от темата искат още в началото на новата учебна година да се получи сериозно увеличение”, коментира той.

Преди началото на учебната година председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева обяви че 20-те млн. лева, които правителството се готви да отпусне, ще стигнат за увеличение от 1 октомври на възнагражденията на всички работещи в системата на средното образование - учители и непедагогически персонал.

Според синдикалните изчисления средното увеличение на заплатите ще бъде между 8.2 и 9.2 процента.

Просветният министър Тодор Танев уточни, че става въпрос за средно около 70 лева над заплатата на човек.

В момента средната работна заплата на учителите в страната е 799 лева по данни на Националния осигурителен институт. На новопостъпващите млади учители работната заплата е 530 лева, но се очакваше да стане не по-малко от 600 лева от 1 октомври.

През миналата есен също имаше увеличение на възнагражденията в образованието средно с 5 на сто.

Горанов коментира в сряда и въпроса с евентуални коледни добавки към пенсиите, каквато заявка направи миналата седмица вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.

Горанов обясни, че се работи в посока, в която да се спази традицията от последните години за раздаване на добавки.

”От септември е рано да се прави коментар, но ще положим всички усилия”, посочи той. За миналите Коледа и Великден правителството отпусна допълнително по 50 млн. лева за добавки от по 40 лева върху пенсиите на възрастните с най-ниски доходи – до 286 лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?