Учителите ще получават по 10 заплати при пенсиониране от 1 август

Кунева обещава повишаване на заплатите през следващите години

Учителите ще получават по 10 заплати при пенсиониране от 1 август

От 1 август тази година учителите ще получават по 10 заплати при пенсионеране, а не по 8 както е сега. Това е заложено в Закона за предучилищното и училищното образование, съобщи вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева.

Тя обеща и повишаване на заплатите на педагогическия персонал през следващите години. "Това е ангажимент на правителството и ние ще го водим през бюджетните инициативи и през много други политики", посочи Кунева.

Между 4000 и 6000 преподаватели се пенсионират годишно, каза заместник-министърът на образованието Диян Стаматов.

Министерството на образованието търси варианти как учители на пенсионна възраст да са полезни на образованието. Едната възможност е да обучават и споделят опита си с млади хора, каза Кунева.

В един от модулите в националната програма "Без свободен час" е създадена база с данни на учители, които да заместват отсъстващи от училище преподаватели. От преподавателите, включени в базата с данни, 80 на сто са пенсионери и на тях почти всяко училище в страната разчита изключително много.

Главният секретар на образователното министерство Красимир Вълчев заяви, че най-голямото предизвикателство за 2017 г. е "осигуряването на системата с добри учители", тъй като през следващите десет години се очаква половината от педагогическия персонал да навлезе в пенсионна възраст.

Това означава, че средно на година се очаква 4500 учители да се пенсионират и затова трябва на тяхно място да бъдат подготвени същият брой млади преподаватели.

За тази цел трябва изпреварващо да се увеличават минималните заплати за педагогическите длъжности, които имат "сигнално значение" за младите хора и за кандидат-студентите, коментира Стаматов.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?