Учителите ще вземат 1700 лв. в края на правителствения мандат

Учителите ще вземат 1700 лв. в края на правителствения мандат

В края на мандата на третия кабинет "Борисов" учителите ще взимат средно чисти 1600 - 1700 лева, а директорите на училища - около 2000 лева. Това обеща в четвъртък министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред бТВ. В момента средната брутна учителска заплата е 930 лв. Тя трябва да стане 1860 лв, т.е. да се увеличи двойно.

От 1 септември тази година заплатите ще бъдат увеличени с 15%. През следващата година също ще има увеличение. Този процес трябва да продължи на равни стъпки до 2021 г., като това ще струва на бюджета близо 1.4 млрд. лева. Всяка година ще се отпускат допълнителни 330 млн. лв.

"Между 18 и 20% от децата, които влизат в българското училище, не владеят български език, техният дял се увеличава. Най-добрият начин да се справим с този проблем е с мотивирани учители", каза министърът.

По темата за приема на първокласниците министърът коментира, че трябва да се намерят справедливи критерии.

"Какъвто и критерий да изберем, ще имаме упреци, че той е дискриминационен. Заложили сме на критерия близост до училището, смятаме, че той трябва да бъде водещ", каза Вълчев.

Той допълни, че е имало злоупотреби с адресните регистрации, основно с критерия месторабота и настоящ адрес, които се опитват да елиминират, доколкото е възможно, с принципа на уседналост.

"Трябва да имаме критерии, които да са измерими и проверими, което ще минимизира вероятността за злоупотреби", обясни министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?