Учителката фрау Меркел

Ангела Меркел и Андонис Самарас

Ангела Меркел може да е заявила, че не е учителка, за да оценява Гърция, но с поведението си тя предаде един урок, който гръцкото правителство трябва да научи, за да може да постигне преструктуриране на икономиката, което е необходимо условие, за да тръгне напред страната.

По време на неколкочасовия си престой в Атина германският канцлер, освен че имаше срещи с президента Каролос Папуляс и премиера Андонис Самарас, се погрижи да се срещне с гръцки бизнесмени и банкери. Целта ѝ не бе само да лансира интересите на германските компании, които развиват дейност или се интересуват да правят бизнес в Гърция, но най-вече да се информира от първа ръка за трудностите на бизнеса в страната.

Германските вестници: Горещи думи, но никакъв конкретен ангажимент

Оценките на германските анализатори за посещението на канцлера Меркел в Атина имат един общ знаменател: горещи думи за Гърция, но никакъв конкретен ангажимент, пишат германски вестници, цитирани от БТА.

На фона на враждебния климат, отровил отношенията между Гърция и Германия през последните две години, първата визита на канцлера в Атина постигна поне минимума: пред германската общественост бе прокарано посланието, че канцлерът не е зачеркнала Гърция от членство в еврозоната, противно на много представители от десноцентристкия лагер на Меркел, които биха искали Гърция извън валутния съюз за назидание, както и останалите капризни партньори от европейския юг, коментират наблюдателите в Берлин.

Още

Защото в една съвременна икономика от западен тип частната иницатива е двигателят. А Ангела Меркел знае много добре, че без частни инвестиции икономиката не може да се развива и да благоденства.

Германското правителство неведнъж е доказвало на дело, че следи за интересите на германските компании и при всяка визита на негови представители в Гърция идва ръка за ръка с германските предприемачи. И то прави всичко това, за да им подготви почвата, да им реши проблемите и да им открие пътища.

Ако премиерът Андонис Самарас иска да спечели облога за растежа на страната, ще трябва да постигне преобразяване на икономиката и да я превърне от държавно обвързана в открита икономика, която да насърчава конкуренцията и иновациите.

В този смисъл кабинетът Самарас трябва да вземе под внимание урока, предаден от фрау Меркел и да подпомогне бизнеса, като създаде една атрактивна за инвестиции среда, без бюрокрация, която да не демонизира печалбата, да улеснява и да защитава инвестициите и предприемачите.

След Меркел обаче какво?

Както и се очакваше, германският канцлер изрази политическа подкрепа за гръцкото правителство и лично за премиера Андонис Самарас. Тя дойде в Атина, като разчупи международната блокада и отправи към пазарите и инвеститорите посланието, че се интересува от Гърция. Меркел разговаря с премиера в колата, участва в заседание в правителствения дворец, разходи се заедно с него до централния вход на президенството и изслуша безнесмените, които изложиха своите проблеми.

Наред с това обаче Ангела Меркел внимателно премери думите си, не даде обещания, които не би могла да даде, призна досегашните усилия, но не скри, че остава още много да се направи и предложи да помогне, тоест да посредничи, за да приключат преговорите с Тройката кредитори, а също и да окаже натиск върху европейските механизми да улеснят отпускането на инвестиционни европейски ресурси.

Тя обаче не се анжажира за оставането на Гърция в еврозоната, макар че отправи пожелания за това и изрази надежди в тази посока.. Така че нито триумф, нито разочарование.

Гръцкият проблем продължава да бъде остър. Нещата съвсем не стоят така и който твърди противното не знае какво става. Въпросът, който обаче се поставя, е какво става след визитата на германския канцлер?

Гръцкото правителство няма какво друго да прави, освен да ускори реализацията на десетките неизпълнени структурни реформи, обещани от него, и да приключи възможно най-бързо преговорите с Тройката, за да получи одобрението на програмата и да осигури големия транш от 31,5 млрд. евро преди изборите в САЩ, защото евентуален нежелан резултат от президентския вот там би могъл да има последствия и за стабилността на гръцката икономическа система.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани