Учителската стачка необратимо се политизира

Учителската стачка необратимо се политизира

Учителската стачка необратимо се политизира, а управляващи и опозиция започнаха да се обвиняват взаимно кой какво е направил или не за образованието. СДС обяви във вторник, че след местните избори ще поиска вот на недоверие на правителството заради кризата в образователната сфера, а БСП обвини опозицията, че се активизира, “не за да се намери решение за проблема, а за да го политизира”. По думите на говорителя на социалистите Ангел Найденов “протестите все по-често влизат и в полемиката на кампанията”.  

Междувременно във вторник сутринта учителските синдикати изпратиха писмо до премиера Сергей Станишев, в което казват, че толерира формалното провеждане на преговорите от страна на министрите в кабинета. Следобед Найденов коментира, че е възможно Станишев да се включи в преговорите за повишаване на заплатите на преподавателите, но когато “има солидна основа и достатъчно яснота “ по разчетите на експертите.  А по-късно през деня премиерът съобщи, че в сряда предстоят преговори за възнагражденията на учителите на по-високо, политико-експертно ниво.

След повече от три часа преговори във вторник просветното министерство и синдикатите отново не стигнаха до конкретно решение.  

Според Станишев учителите имат “здрав разум” и са “достатъчно интелигентни хора, за да разберат, че държавата трябва да прави това, което се очаква от нея в рамките на възможното”. “Ще търсим вътрешни баланси между различните сектори, като разбира се, приоритет за правителството остава образованието и ние сме готови да водим разговори”, посочи още министър-председателят.

“Качествена промяна в преговорите”

“Не можем да се съгласим с Вашата оценка за "изнервяне"”, посочват синдикатите по повод коментарите на министър-председателя, че думите на министрите на финансите Пламен Орешарски и на образованието Даниел Вълчев за преговорите със синдикатите са резултат на умора и напрежение.

Учителските синдикати настояват пред Станишев да обърне внимание на демонстрираните от министрите в кабинета му качества на управление. И изискват от него качествена промяна на водените досега преговори.

В неделя бТВ излъчи запис, в който двамата министри Орешарски и Вълчев в неофициален разговор по време на преговорите с представителите на учителските синдикати, коментират действия за “разтакаване” на преговорите и “разтурване на седянката”. Ден по-късно финансовият министър Пламен Орешарски се извини на учителите, като уточни, че не е планирал умишлено да ги обиди, а министърът на образованието Даниел Вълчев каза, че не вижда причини да се извинява, защото не е употребявал думата “седянка”.

СДС готви вот на недоверие заради кризата в образованието

СДС обяви, че ще поиска вот на недоверие към правителството заради кризата в образованието, съобщи във вторник лидерът Пламен Юруков след заседанието на Националния изпълнителен съвет (НИС) на партията.

По думите му, за учителската стачка отговорност носи цялата тройна коалиция. “БСП не изпълни своите предизборни обещания за 5 процента от БВП за образование, шеф на парламентарната комисия в този ресор е Лютви Местан, който е от ДПС, а министър е Даниел Вълчев от НДСВ. Правителството и коалицията трябва да понесат своята отговорност”, заяви Юруков.

Според СДС репликите на министрите Вълчев и Пламен Орешарски за “седянката” и размотаването на преговорите са “цинични”, но “още по-цинична” е била реакцията на премиера Сергей Станишев, който “ги е защитил”.

СДС смята да започне преговори с другите опозиционни формации в парламента за вота след изборите, за да не се правят политически спекулации. Ден по-рано другата опозиционна партия – ДСБ, заяви, че Станишев трябва да поиска и приеме оставките на Вълчев и Орешарски, които носят основната отговорност за задълбочаващата се криза в образованието.

Партията не изключи да участва във вот на недоверие след изборите ако двамата министри не бъдат отстранени.   

БСП: Исканията на учителите еволюират от синдикални в политически

След заседание Изпълнителното бюро на БСП говорителят на партията Ангел Найденов коментира учителските протести и посочи, че “се наблюдава еволюция и постепенна подмяна на чисто синдикални с политически искания” и засилване на “противоречията на емоционална основа”. По думите на Найденов се преекспонира и темата за бюджетния излишък, от където, според опозицията, могат да бъдат отпуснати повече средства за заплатите на учителите. “Той се използва за основа за предявяване на нови претенции на различни социални групи и работници”, обясни БСП-говорителят.

След като посочи, че учителите имат основание да искат увеличение на заплатите си, Найденов каза, че повишението на заплатите само на преподавателите, е рисков фактор за финансовата стабилност на страната. Според социалистите е нужно разговорите да се затварят само в сферата на заплатите, а трябва да се говори за цялата реформа в образованието, за диференцираното заплащане, преструктурирането на училищната мрежа и качеството на образованието. 

По повод разменените реплики между Орешарски и Вълчев от неделя да разтурят учителската “седянка", Найденов каза, че “поведението им е неприемливо и то търпи укор”. Ръководството на социалистите отдавало думите им на “напрежението и умората на двамата министри при участието им в тежките разговори”.

Междувременно протестите на преподавателите в страната продължават. 95 на сто от учителите и непедагогическия персонал в страната стачкувал ефективно във вторник, обявиха от Единния национален стачен комитет. Всички училища са затворени в Пловдив, Перник, Гоце Делчев, Ямбол, Асеновград и някои по-малки населени места.

В Добрич стачкуващите преподавателите опънаха палатка с плакати и шаржове на министрите Пламен Орешарски и Даниел Вълчев, и надписи от рода на “Докато  не влезете в  час, няма  да  разваляме "седянката" и  "Шушу-мушу -  министри събаря".

Инициативен комитет от родители в града също са разпространили свое обръщение към управляващите, в което отправят апел, да не се подценява сериозността на кризисната ситуация.

Стачката на учителите активизира и народните представители. На заседанието си в сряда, парламентарната комисия по образование и наука ще се запознае с доклад на министъра на образованието и науката Даниел Вълчев. В него е отчетено изпълнението на Националната програма за развитие на училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка в периода от 2006 г. до 2015 г. Даниел Вълчев ще представи информация да предстоящите дейности по програмата за учебната 2007/2008 година.

Национален митинг-шествие ще се проведе в четвъртък, уточниха от стачния комитет. Шествието ще е с три лъча, които ще се съберат пред Министерски съвет и ще се насочат към парламента. Протестиращите учители планират да обградят с жива верига парламента. В Министерски съвет и в Народното събрание ще бъде внесена протестна декларация срещу бездействието на ресорните заместник-министри и кабинета като цяло, уточниха от учителските синдикати.  

Споделяне

Още по темата

Още от България