Учителската стачка прераства в граждански протест

Учителската стачка прераства в граждански протест

Нова конкретна оферта към правителството за повишаването на учителските заплати изготви Единният национален стачен комитет (ЕНСК) в сряда и предупреди, че стачката излиза извън контрол и прераства в граждански протест. Ако предложението не се приеме от кабинета, преподавателите във Варна, Русе, Враца, Перник и други места масово ще напуснат системата на образованието. В същото време обединените профсъюзи изпратиха писма до всички посланици на страните от Европейския съюз у нас с искане да помогнат на ефективно стачкуващите с храна, лекарства и стоки от първа необходимост.

Последното предложение на ЕНСК съдържа 18 точки, по пет от които стачниците в никакъв случай няма да отстъпят. Те са свързани с размерите на повишението на заплатите, гарантираната издръжка за един ученик от държавата, както и по процента, който трябва да бъде заделен за следващата година за сектора.

Рейтингът на властта пострада от недоволството в образованието

Стачката на учителите се е отразила сериозно върху рейтинга на властта, сочи проучване на МБМД, направено в края на октомври и представено в сряда.

Най-голям спад в доверието регистрират премиера и министрите, които са пряко ангажирани с конфликта. Одобрението към Сергей Станишев е намаляло със 7 на сто в сравнение в резултатите от юли. При просветния министър Даниел Вълчев спадът е 10 процента.

В същото време обаче в обществото започва да се трупа сериозно умора от учителската стачка, коментира шефът на агенцията Мира Янова.

още

Профсъюзите са се отказали от искането си за увеличаване на три стъпки от по 20 процента и са записали конкретни цифри като повишение. Офертата е от 1 ноември средната брутна месечна заплата на учителите в средното образование да стане 532 лв., а за непедагогическия персонал – 289 лв. Така ще се постигне средна заплата в сектора от 450 лв., изчислиха синдикатите. До юли 2008 г. възнаграждението за учителите трябва средна да стане 772 лв., а за непедагогическия персонал – 417 лв., предвижда още проектоспоразумението, което се обсъди с правителството.

За да се изпълнят исканията на стачниците, трябва да се намерят още 200 млн. лв. в бюджета, посочи преди началото на преговорите министърът на образованието и науката Даниел Вълчев.

Режат ваканциите

От подопечната му ведомство пък за пръв път от началото на стачката признаха, че ще се наложи да се намалят ваканциите на учениците, за да се навакса с учебния материал.

Обсъждани са различни варианти за наваксване на изгубеното време, каза пред журналисти Милка Коджабашиева, директор на дирекция "Координация и контрол на средното образование" в просветното министерство. Това вероятно ще стане чрез преструктуриране на  учебното съдържание, чрез намаляване на ваканциите, за да се увеличи броят на учебните дни. Може да се свият междусрочната, пролетната или Великденската ваканции. От зимната почивка, която е първата, може да се вземе само един ден, тъй като съвпада с коледните празници. Може да се вземе и от дните, предвидени за екскурзии и спортни празници.

Как ще се наваксва ще се реши за всяко училище индивидуално след анализ, който ще бъде направен след приключването на стачката, каза Коджабашиева. По данни на инспекторатите в сряда са стачкували 47.57 на сто от училищата в страната, или 1407 учебни заведения от общо 2958. От вчера до днес броят на стачкуващите училища е намалял с 23.

4.7 на сто от БВП

За следващата година за образование бюджетът трябва да отдели не по-малко от 4.7 на сто от Брутния вътрешен продукт, предвижда още проектопредложението на синдикатите. Другият ангажимент, който трябва да поеме кабинетът, е издръжката на един ученик през 2008 г. да стане 1151 лв.

Останалите искания на синдикатите, записани в новия проект на стачното споразумение, са свързани с промени в законодателството, които Министерски съвет да предложи от 1 януари. Те са училищата да придобият статут на второстепенни разпоредители с бюджетни кредити, като им се предоставят най-малко 80 на сто от средствата, определени по единните стандарти, с които да се разпореждат училищата. Бюджетът ще се разпределя от директора, след съгласуване с педагогическия съвет и училищното настоятелство, предвижда проектът

Стачните комитети искат още да се забрани прехвърлянето на средства от образованието за други дейности, както и да се назначават лица извън системата за сметка на парите, които се отпускат за образованието. Те настояват да продължи въвеждането на системата за диференцирано заплащане с трите стълба. Другите искания са да се създаде ефективна национална система за външно оценяване, като в това число се вкарат и националните зрелостни изпити.

От националния стачен комитет поясниха, че са създали този проект, за да попълнят празнотите на правителственото предложение, но те сами не могат да съдействат без проекта да бъде одобрен от кабинета. Според синдикатите, трябва да започне поетапно да се намаляват слетите класове и да се създаде възможност, при желание от ръководствата на училищата да се увеличават паралелките, но не повече от 10 на сто над норматива.

Колективни оставки

Лидерите на профсъюзите предупредиха, че учителският протест излиза извън техния контрол и прераства в граждански. Масово преподавателите заплашват, че ще напуснат системата, ако правителството не приключи преговорите.

До момента 867 учители в Перник са подали своята колективна оставка в регионалния инспекторат по образование, съобщи Аспарух Томов от ЕНСК. Той допълни, че колективни оставки са подали преподавателите от Враца, Ямбол, Добрич, Варна и Русе, но техният брой ще стане ясен утре.

В Ямбол всички училища отказват да проведат стачката в училище и през 8-часовия работен ден ще бъдат на улицата, защото няма как да бъдат видени, ако са в класните стаи. В Пловдив, Ямбол, Перник, Дупница, Враца, Добрич ще има митинги на възлови кръстовища утре от 12.00 часа. Очаква се учителите от Враца да блокират магистрален път Е-79, също в 12.00 часа, според синдикатите.

До посланиците на страните от ЕС пък са пратени писма с молба за помощ под формата на храна, лекарства и стоки от първа необходимост за стачкуващите над 130  хиляди учители. От тях 34 на сто са учителски семейства, което означава, че през следващия месеца няма да имат никакви парични постъпления и са осъдени на гладно съществуване, пише в писмата на ЕНСК.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?